ски

След Супер Боровец – Супер Говедарци (с познати играчи)

Правителството създаде работна група за мегапроекта “Дестинация Рила”. Става дума за туристическо селище, което ще бъде разположено между Сапарева баня и най-голямото самоковско село – Говедарци.

Потенциалните инвеститори са няколко големи компании и организации, между които Европейската планинска асоциация, френския планински клъстър, Френско-българската търговска камара, „Далкия“ (собственикът на “Топлофикация”, Варна), “Шнайдер” (вероятно става дума за френската машиностроителна компания), хотелската верига “Акор” и няколко други компании, съобщи вицепремиерът Даниела Бобева. Проектът наистина е бил представен като приоритетна френска инвестиция по време на среща на френско-българската камара с вицепремиера през септември, показва съобщение на камарата.

Инвестицията е на стойност 550 млн. евро в рамките на шест години. Новият курорт ще се простира на 8 хил. хектара, които попадат в териториите на общините Самоков и Сапарева баня. Идеята на инвеститорите е да се изгради 20 хил. леглова база, да се обособят пътеки за планинско колоездене, както и условия за целогодишен планински туризъм. Предвижда се още зоната да е забранена за автомобили, така че максимално да се щади околната среда, подчерта Бобева. Според съобщенията от зимата, когато община Самоков гласува проекта, бъдещият курорт ще разполага с 83 писти с дължина 155 км и с 27 лифта.

Част от проекта засяга територии от Национален парк “Рила”, което предизвика негативни реакции от природозащитници.

За главен изпълнител на строителството се спряга българската „Маркан”. Това е строителна фирма с богат опит в строителството, собственост на две физически лица. Фирмата откри тази година хотела си на бул. Цариградско шосе, който ще бъде управляван именно от “Акор”. Единият от собствениците – Валентин Славчов Каназирев е в Съвета на директорите на дружеството “Рила регионално развитие” ЕАД (Rila Destination Development) с предмет на дейност изграждане на планински курорт. Това дружество е собственост на регистрираната в Швейцария Ар Ви Си Холдинг СА, а за едноличен собственик на капитала се е подписал Ралф Шалансин. Управител на ЕАД-то пък е Жорж Андре Гюрковски. Вероятно става дума за сина на цариста Андре Гюрковски, известен с други проекти в туризма (например, голф курорта “Блек Сий Голф & Кънтри Клуб”, община Поморие, около който имаше известно напрежение). Връзката с “Маркан” изглежда е България Мол, строен от тази фирма. Гюрковски (Георги Гюрковски) участва в управлението на “Мъркюри” ООД, което управляваше инвестицията в мола. И двата проекта – за голф клуба и мола, са със сертификат за инвестиция първи клас, какъвто вероятно ще бъде даден и на проекта за ски курорта.

Колкото до швейцарския холдинг, той е регистриран през 2012 г. в Женева с анонимни собственици, показва проучване на economix.bg (Свали регистрацията [ddownload id=”12738″ text=”Download” style=”button” color=”blue”]).

От Община Самоков потвърдиха, че през март са одобрили предложението именно на “Рила Регионално развитие” ЕАД. От решението на общинския съвет, публикувано на сайта на общината, както и от съобщението на правителството не става ясно каква е ролята на това ЕАД в проекта и как са определени потенциалните инвеститори в него.

Това е пореден мащабен проект за строителство в Рила, след Супер Боровец, чиято първа копка бе дадена през 2007 г., и Супер Паничище.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *