Брекзит

Британският премиер Тереза Мей връчва днес писмото, с което се слага начало на процедурата по излизане на Обединеното кралство от ЕС. С това се задейства член 50 от Лисабонския договор, с което ще започне да се отброява двегодишният срок, в който Великобритания трябва да договори условията за излизането от ЕС – от финансови въпроси до запазване на свободния пазар. ЕС даде знак, че не е склонен на отстъпки.

В същото време, въпреки твърдата реторика на Мей, има знаци, че британската позиция ще бъде смекчена, за да осигури пространство за маневриране, твърди FT. Това включва отстъпление от заявката за пълно отхвърляне на юрисдикцията на Европейския съд, плащането на т. нар. сметка за Брекзит и заздравяването на сътрудничеството по въпросите на сигурността.

Лондон може да допусне необвързваща или частична роля на Европейския съд в уреждането на търговски спорове или в преходното споразумение. Дипломатите очакват трудно начало на преговорите за плащане на сметката за Брекзит, която според Брюксел е около 60 млрд. евро, но посочват известна гъвкавост във формулировката на Мей, че “дните на огромните ежегодни вноски на Великобритания за ЕС ще приключат”. Въпреки враждебността на евроскептиците, този език допуска еднократно плащане за висящи ангажименти, включително пари за инфраструктурни проекти в Източна Европа, плюс годишни такси за конкретни програми (например, научни – б.р.).

Процедурата по чл. 50 е резултат от референдума от 23 юни 2016 г., на който 52 на сто от британците подкрепиха напускане на ЕС – т. нар. Брекзит.

След връчване на писмото президентът на ЕС Доналд Туск ще изпрати проект до 27-те държави от ЕС с общите принципи на позицията, от която те ще преговарят с Великобритания. На 29 април се очаква и извънредна среща на държавните и правителствени лидери от ЕС за одобряване на единна позиция.

Европейският съюз предлага към преговорите за Брекзит да се подходи „конструктивно“, ще заявят 27-те държави членки на блока в отговор на официалното задействане на член 50 в сряда, пише вестник Politico, цитиран от Фокус.
Те ще отбележат, че „се надяват Обединеното кралство да остане близък партньор в бъдеще“, обясни източник, запознат с последния проект на декларацията на лидерите.
Очаква се документът да бъде публикуван в сряда, около 30 минути, след като британското правителство официално уведоми ЕС за своето намерение да напусне.

Изявлението на ЕС ще бъде кратко, но ясно ще посочи четири основни точки.

На първо място: „Ние съжаляваме, че вие напускате, но сме готови“ да преговаряме по професионален начин.
Второто послание е: следващата стъпка ще бъде постигане на съгласие между 27-те столици за политическите насоки на Европейската комисия, която ще води преговорите през следващите две години.
На трето място: „Съюзът ще действа като един“. Тук посланието е: разделяй и владей няма да проработи затова дори не се опитвайте.
На последно място е обещанието преговорите да бъдат конструктивни, което е любезният начин да се каже: ние имахме хубаво време заедно и сега ще имаме хубава раздяла.

Междувременно шотландският парламент се обяви за втори референдум за независимост. 69 депутати разрешиха на първия министър Никола Стърджън да поиска от правителството на Великобритания разрешение за ново допитване, а 59 се обявиха против.