евро

Спрете рекламите на еврофондове

“С Оперативна програма “Конкурентоспособност” постигате…” Чувате този клип всеки ден през последните седмици и може би дори сте се замисляли над неговата безсмисленост. Дори е по-абсурден e, отколкото си представяте, защото ОП “Конкурентоспоспобност” приключи (последната схема, по която се приемаха заявки, бе с краен срок 31.03.2014 г.). Новата програма има друг фокус и название – “Иновации и конкурентоспособност” – и още не е одобрена.
Единственото обяснение за рекламните спотове, напомнящи по стилистика зрелия социализъм, е усвояване на евросредства.

Общият бюджет за комуникационни мерки за изминалия седемгодишен период е 84 млн. евро. Въпросната сума е достатъчна за построяването на две-три съвременни фабрики, които могат да вдигнат на крака среден град. Почти половината от тези пари бяха налeти в медии и рекламни агенции, за да популяризират еврофондовете. В края на периода отговорните за управлението на европейските средства отчитат, че с тях са постигнати успехи като, например, “постоянен медиен интерес с преобладаващо положителен или неутрално информативен тон на публикациите”. (За да се отчетат подходящи резултати от похарчените милиони, властите наемат социологически агенции и не е далеч от ума, че и тази симбиоза има нещо общо с обработването на общественото мнение.)

Всъщност единственият принос на милионите за реклама и комуникационни мерки е разработването на единния информационен портал, информационните центрове и вероятно някои семинари, обучения и листовки. Полза от парите, налeти в медиите, на практика няма никаква.

Голямата част от рекламните договори служат единствено за осигуряване на медиен комфорт на правителствата и (в по-добрия случай) за допълване на финансирането на обществените медии БНР и БНТ от националния бюджет.

Те не само не носят ползи, те са вредни, защото изкривяват стимулите и нарушават конкуренцията на медийния пазар. Наистина за някои от най-големите играчи като БТВ получените суми са под 2% от годишните приходи (на база на приходите на БТВ Медия Груп за 2011 г., която бе добра за рекламния пазар, но медийният холдинг не е публикувал отчети след това). Но за малките играчи европарите имат критично значение – например, сумата, договорена от Радио К2 от миналия юли до август 2014 г. (данни на “Капитал”), надхвърля двойно годишните приходи на компанията на Илиана Беновска, притежаваща лиценза, за 2013 г.

Ето защо в рамките на обсъждането на Националната комуникационна стратегия за следващия програмен период предложих финансирането на рекламни дейности със средства от еврофондовете да отпадне напълно.

Аргументите за това са следните:

– Средствата, предоставяни на различни медии за реклама на еврофондовете, са обект на засилена критика през последните години. Смята се, че тези средства осигуряват лоялността на избраните медии към правителството, а популяризирането на еврофондовете е само повод за предоставяне на сумите. Този въпрос бе повдиган многократно през годините, но нито правителството на ГЕРБ, нито това на БСП, а както става ясно – и служебното правителство, не успява да въведе ясни и прозрачни критерии. Съдържанието на излъчваните спотове (формални и лишени от креативност) засилват впечатлението, че са правени с единствената цел да оправдаят усвояването на средствата.
– Всички медии, които се грижат за информираността за своите читатели (със сигурност и economix.bg), популяризират безплатно възможностите за финансиране по новооткрити процедури за предоставяне на БФП.
– Повечето консултанти редовно информират за новооткрити схеми. Някои поддържат специални интернет страници или рубрики.
– Рекламните карета във вестниците, банерите, тв клипове и рекламните спотове, излъчвани по радиостанциите имат декларативен характер. Тъй като съдържат единствено лозунги, те не допринасят за повишаване на информираността на бенефициентите, нито за увеличаване на прозрачността на процеса.
– Целта за популяризиране на еврофондовете се постига чрез останалите дейности, както и чрез изпълнението на изискванията за визуализация, които са за сметка на самите бенефициенти
– Регламент 1303 на Европейския парламент и на Съвета не поставя изискване за заделяне на определен процент от средствата по оперативните програми за имиджова реклама.
– Елиминирането на тази дейност ще позволи на служителите да се концентрират върху останалите дейности, включително върху изработката на по-добри интернет страници, които да са тествани за ползваемост, повече интерактивност, по-добра обратна връзка, шлифоване на указанията и наръчниците, така че да са разбираеми и изчистени от противоречия, по-интересни информационни кампании и обучения.

Най-добрата реклама на еврофондовете са построеното чрез тях и компетентните и добронамерени служители.
Ако вместо това се залага на безсмислени реклами, отговорните за еврофондове ще трябва да търсят вдъхновение от онази незабравима реклама на Агенцията за приватизация през 90-те, която призоваваше да си купим българско предприятие чрез самокритичния лозунг “Не е лесно, но си струва”.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *