Луксозен смартфон, който предлага ниво на сигурност, използвано от специалните служби и предназначен за „международния елит“, бе представен от израелски и казахски инвеститори.
Телефоните Solarin са с цена от минимум 9500 паунда (почти 14 000 долара) за базисните модели, което го поставя в категорията на високия клас смартфони като Vertu. Но създателите му твърдят, че предлагат по-голяма защита на личните данни и срещу зловреден софтуер.
Компанията, която стои зад телефоните, Sirin Labs, набра 72 млн. долара начално финансиране, за да пусне първата си серия телефони, която се разработва повече от две години.
Телефонът ще бъде пуснат от 1 юни в собствения магазин на компанията на Мейфеър и от 30 юни в Хародс в Лондон, съобщава Techcrunch.

Моше Хогег, израелски рисков капиталист, който е основател на компанията, каза, че неговото устройство е много по-различно от „бижутата“ телефони, с акцент върху качеството на хардуера и технологията за сигурност.
Останалите основатели са казахският бизнесмен Кенгес Ракишев и и Тал Коен, бивш консултант в McKinsey. Допълнителни инвестиции са привлечени от китайската компания за интернет услуги RenRen.
Използваната военна технология за защита на комуникациите е системата за криптиране KoolSpan chip-to-chip 256-bit AES. (Тази компания предлага и мобилно приложение, което позволява криптирани разговори, като има възможност за 30-дневен безплатен тест) Освен това е използван анти-хакерски софтуер от Zimperium. Допълнителна защита се активира от копче на гърба на тлефона и позволява криптирани разговори и съобщения. Според компанията потенциалният пазар е в размер на десетки милиони хора, като се има предвид размера на продажбите на смартфони в световен мащаб.
„Това не е скъпарски телефон, а един дискретен телефон за делови хора, казва Коен.
Вече има смартфони, които твърдят, че защитават неприкосновеността на личния живот, като например Blackphone която използва модифицирана версия на операционната софтуер на Google Android с набор от инструменти за сигурност, добавя FT, като посочва, че пазарът на свръхскъпите телефони е относително малък.

Според The Verve това е най-абсурдният смартфон за Андроид. Изданието посочва, че той не прави нищо по отношение на достъпа до приложения като Gmail. Неговата защита е по отношение на злонамерени атаки и експлоxти, от каквито Android е страдал доста, но напоследък мобилната операционна система на Google вече има няколко добри конкурента в това отношение. Samsung има своята платформа Knox, а BlackBerry има PRIV, които предлагат нива на сигурност, достатъчни и за най-параноичните. Според тази рецензия, камерата, макар и с много мегапиксели, е бавна, а телефонът е твърде тежък. Той е снабден с процесор Snapdragon 810, който Samsung вече изостави поради прегряване.

Телефонът използва Android и има 23.8-мегапикселова камера. Направен е от метал и титан, с кожен заден панел. Телефонът използва Gorilla Glass да защити дисплея и обектива на камерата. Екранът е 5.5-инчов с 2к резолюция.