брифинг

България

Общо 67 града ще получат 928 млн. евро по ОП “Региони в растеж”, като най-голям дял от 140 млн. евро взима София. За това се разбраха Министерството на регионалното развитие и Националното сдружение на общините (НСОРБ) в четвъртък.

Четвъртък бе богат на икономически данни. БВП отбеляза символичен ръст, платежният баланс върви към дефицит заради отлива на инвестиции и спада на износа. НСИ отчете спад на безработицата до 13% и ръст на заетостта на годишна база. Домакинските бюджети за първото тримесечие показаха ръст на доходите с с 6.2%  на годишна база, в т.ч. на доходите от заплати – с 10%. Разликата с данните за средната работна заплата се дължи на увеличаване на заетостта, сивата икономика и непълния обхват на анкетите.

Дружествата, обявени във фалит през 2013 г., са били 834 на фона на 601 компании през 2012 г., съобщиха “Кофас”. Това е ръст с 39%.

Случаят с лицензите на електроразпределителните дружества е тест за върховенството на закона в България и барометър за руското влияние, коментира британското издание “Файненшъл таймс” в статия, посветена на проблемите на българската енергетика. Очаква се днес ГЕРБ да внесе вот на недоверие, който по правилник трябва да се гледа точно преди изборите (ако има кворум).

Траян Халаджов и Андрей Евтимов бяха освободени от УС на Доверие Капитал АД. Дружеството, което се появи като подхолдинг в резултат на преструктуриране на Доверие обединен холдинг АД, досега бе де факто под контрола на учредителите на бившия приватизационен фонд (в това число Дарик радио), но промяната изглежда прехвърля управлението му на мажоритарния акционер на ДОХ – “Софарма”.

Капиталов фонд за стартиращ бизнес предвижда Българската банка за развитие, стана ясно от изявление на финансовия министър Петър Чобанов. Фондът ще ще отпуска средства като дялово участие, което ще се преоформя като дълг след като бизнесът се развие.

От информация в “Новинар” получаваме неочаквано допълнение към новината за растящия внос от Египет. Оказва се, че оттам внасяме и подправки, в това число лайка и магданоз.

Свят

След продължили пет седмици избори, наричани най-голямото упражнение по демокрация в света, опозиционната Bharatiya Janata на Нарендра Моди печели убедително мнозинство в парламента, отстранявайки династията Ганди. Сред приоритетите на националистическата хиндуистка партия са инвестиции в инфраструктурата. Борсите и рупията реагираха с ръст.

Еврото остана под натиск, след като данните за БВП на еврозоната се разминаха с прогнозите. Доларът бе подкрепен и от добри данни за молбите за безработица в САЩ и производствената активност в Ню Йорк и Филаделфия.