Инджова

Председателят на НСИ Ренета Инджова заяви, че има натиск върху института за разкрасяване на данните и намекна, че отчетеният ръст на БВП е раздут.

“Защо като се върнах, не ме попитаха числото 0.9 ниско или високо е, което е недопустимо да бъде питан един шеф на статистика, а използват отсъствието ми да правят това – неща, недопустими за администриране на статистическа агенция”, заяви тя пред Нова телевизия. Интервюто бе по повод твърденията на НСИ, че преброяването е сгрешено.

Инджова замина за САЩ в края на февруари, а на 5 март, в нейно отсъствие НСИ обяви изненадващо ръст на БВП с 0.9%, което надхвърли очакванията и експресните оценки. Както economix.bg писа тогава, до положителната изненада се стигна основно благодарение на дефлатора (понижение на цените с 0.8%). Предварителните очаквания бяха този ръст да е с 0.6%.

Заместниците ми стоят по цял ден в Министерския съвет и отговорят на въпроси дали едно число е ниско или високо, заяви тя, като добави, че е имало “издавателство” над експерти за разкрасяване на данните. Заместник председатели на НСИ са Дияна Янчева и Сергeй Цветарски. Двамата излязоха с позиция, която оставя впечатление за сериозни междуличностни конфликти в института

Според Инджова натискът е от доста време, но тя досега е мълчала от колегиалност. Сега вече няма накъде, заяви бившият премиер, имайки предвид слуховете за нейното освобождаване. По думите й на “планински сбирки ” (вероятно съвещанието в Боровец) се е взело решение за назначаване на “съученички”.

„Не съм престъпник, който трябва да бъде освобождаван за 10 минути, какъвто опит вече беше направен в живота ми веднъж. Няма да позволя да излизам от този институт през задната врата”, декларира шефката на НСИ Ренета Инджова.  От правителството отрекоха да е подготвено освобождаване на Инжова.