Петрол

Саудитска Арабия тласна петрола още по-високо

от автор

0 коментара Свят

Цените на петрола достигнаха най-високо ниво от лятото на 2015 г., като Брент доближи 58 долара за барел в понеделник. Това стана след като ОПЕК и останалите производители на петрол в събота обявиха по-нататъшни съкращения на добива.

Зад този ръст на цените стоят две неочаквани решения на ОПЕК. Саудитска Арабия заяви в неделя, че планира по-голямо намаление на добива си, отколкото бе договорено през ноември. Освен това за първи път ОПЕК включи Русия и Оман, две страни извън картела, в комитета по наблюдение, който трябва да контролира изпълнението на споразумението за съкращаване на добива.
Именно Русия в миналото постоянно демонстрираше слаба дисциплина, когато ставаше дума за това да се поддържа курса на съкращаване на добива, пише германският „Ди Велт”. Веднъж през ноември 2001 г. Москва също се съгласи да свие добива, за да поддържа цените. Но след няколко седмици производството нарасна. В разгарана световната финансова и икономическа криза от 2008 г. Русия също обеща на ОПЕК да доставя по-малко нефт на пазара, за да избегне тоталния спад на цените във времена на слабо търсене. Но след половин година Москва отново отвори нефтения кран, сякаш нищо не е станало.

Въпреки това ОПЕК реши да пусне Русия в градината си. Може това да е изкусен шахматен ход. „Това повишава вероятността Русия да се придържа към правилата”, пише в пазарен анализ Morgan Stanley.

Това необичайно решение изпраща важен сигнал. Саудитска Арабия демонстрира рядка решителност отново да повиши цените до приемливо ниво. Рияд се нуждае от почти 80 долара за барел, за да балансира бюджета си. Освен това страната планираше да предложи на борсата част от държавния петролен гигант Saudi Aramco. За успешно излизане на борсата е необходимо бързо да се преодолее етапът на ниските цените.

Тази стратегия изглежда се оправдава засега. След обявяването на ограничаването на добива с 4.7% в края на ноември, цените на петрола подскочиха с 18%. Миналата седмица цената на Брент премина 55 долара за барел.

Решението за допълнително ограничаване на добива подкрепя обявенето през ноември решение в рамките на ОПЕК за съкращаване с 1.2 млн. барела дневно през първото полугодие на 2017 г. Прозводството на картела в такъв случай трябваше да бъде 32.5 млн. барела. Общо 20 страни предприеха съгласувани съкращения.

Но наблюдателите се съмняват, че цените безпрепятствено ще достигнат 100 долара.

След като те се закрепиха над 50 долара, производителите на шистов петрол в САЩ увеличиха добива. По този начин те частично компенсират съкращаванет она добива в ОПЕК.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *