газ

Доставките на руски газ за Украйна и към Европейския съюз са осигурени до края на март 2015 година. Това е резултатът от постигнатото споразумение по газовите преговори под егидата на Европейската комисия. То предвижда Украйна да изплати старите си дългове към “Газпром”, и да предплаща бъдещите доставки. Европейският съюз не е поемал гаранции за плащанията.
Европейската комисия определи постигнатите договорености като “пробив” и изрази надежда той да допринесе и за намаляване на напрежението между Русия и Украйна.
Пробивът стана възможен, след като се оказа, че Украйна има заделени средства за покупка на природен газ в размер на 4 млрд. долара, и че те, заедно с вече осигурената бюджетна подкрепа от Евросъюза и помощта на Международния валутен фонд, ще стигнат за изплащане на натрупания газов дълг на два транша. Първият от 1.450 млрд. долара ще бъде платен до дни, веднага след това и руският газ ще тръгне отново към Украйна, вторият – от 1.650 млрд. долара ще бъде внесен до края на декември.
Освен това до края на година за предплащане на доставките Украйна ще се нуждае от почти 1.74 млрд. долара.
Москва искаше Еврокомисията и Украйна да подпишат двустранен протокол, според който ЕС да даде гаранции на ЕС за предплата на руския газ. Но такъв протокол не бе подписан и не се планира, твърди руският „Ведомости”. Според енергийния комисар Гюнтер Йотингер (днес е последният му ден на поста) обещаните помощи от МВФ и ЕС ще бъдат достатъчни. По неговите думи страните са се договорили през периода ноември – декември 2014 г. Украйна да купи 4.6 млрд. куб. метра газ.
В четвъртък министерство на енергетиката на Русия съобщи, че цената на газа за Украйна през ноември- декември е 378 долара за 1000 куб. метра. Тази цена е близка до пазарната, твърди Москва. Предоставената е отстъпка към цената от 2009 г. за сметка на анулиране на експортното мито.
„Газпром” спря доставките за Украйна в средата на юни. До момента „Нафтогаз” е натрупал дълг от 5.3 млрд. долара, като не са платени 11 млрд. куб. метра газ. Руският президент Владимир Путин обеща да намали дълга до 4.5 млрд. долара. „Нафтогаз” се опитва да оспори размера на дълга в арбитражния съд в Стокхолм, а „Газпром” се опитва да си издейства решение за връщане на парите пак там. Окончателно решаване на дълговия спор ще бъде възможно след решението на съда.