Бойко Борисов и Марш Шефчович

Газовата карта на Европа след 2020 г. – игра на блъфове

от автор

0 коментара България

Русия заплаши, че ще пренасочи след 2020 г. целия транзит на газ за Европа през Турция, вместо през Украйна. При това положение става неясно как съществуващата газова инфраструктура на България ще се впише в новата газова карта на Европа. Българското правителство залага на идеята за газов хъб при Варна.

“Южен поток” приключи, на дневен ред е “Турски поток”, категорично заяви президентът на “Газпром” Алексей Милер след среща със заместник-председателят на Европейската комисия Марош Шефчович. ЕС трябва да побърза със създаването на газопреносна инфраструктура за получаване на газ по “Турски поток”. За да се спазят сроковете, работата по изграждането на новите газопроводи в страните от ЕС трябва да започне още сега. Нашите европейски партньори са информирани за това и тяхна задача е създаването на необходимата газопреносна инфраструктура до границите на Турция и Гърция”, поясни още той.
Попитан за съдбата на проекта “Южен поток” ръководителят на “Газпром” допълни, че проектът е затворен. “Турски поток” се явява единственият маршрут, по който могат да бъдат доставени 63 млрд. куб. м. руски газ. В момента те се транспортират през Украйна. Други варианти няма”, заяви още той.

“Новината за нас не беше, че ще се строи нов газопровод “Турски поток“, а че ние днес научихме, че целия транзит през Украйна се насочва през Турция. Става дума за достатъчно големи количества газ, които не са нужни на Турция и на страните от юго-източна Европа. Сега възниква въпросът какво да правят страните от Югоизточна Европа. Трябва да видим. Може би ще успеем да намерим най-доброто решение, което ще бъде икономически най-обосновано. Защото основният проблем е как този обем газ ще се разпредели по страните”, каза Шефкович.
Честно казано, аз съм много удивен, защото аз пристигнах тук, за да видим какви са възможностите за Югоизточна Европа след спирането на Южен поток”, заяви още Шефкович, цитиран от РИА “Новости”.

Милер предупреди, все още има риск за доставка на руски газ през територията на Украйна тази зима. “Транзитните рискове на територията на Украйна през тази зима остават, тъй като Украйна заради финансови затруднения не успя през ноември и декември миналата година да купи необходимия обем руски газ и значително намали газовите си запази в подземните си хранилища”, каза той.

Шефчович намекна, че идеята на „Газпром“ да продава на европейците по 50 милиарда кубика газ, доставян в Западна Турция, “едва ли ще работи”, при все че Европейската комисия е готова да я обсъди.

Според събеседници на “Комерсант”, цитиран от БТА, от газовия бранш заплахата на Милер да прехвърли газа “на други пазари” изглежда е блъф, защото през 2014 г. Газпром е добил минималния обем газ, откакто съществува, точно защото не е успял да продаде повече.

„ЕС надали има интерес да инвестира в нови газопроводи, за да получава пак същия газ, който бездруго тече към Европа през Украйна”, коментира Андрей Полишчук, експерт на “Райфайзенбанк”. Според него при прокарването на “Турски поток” Газпром би могъл да предложи на Европа отстъпка за съответните количества газ, дори да ги продаде на едро в рамките на концепцията за общи покупки на газ в ЕС. В момента обаче ЕС има интерес – включително по политически причини – да бъде запазен транзитът през Украйна, добавя пред “Комерсант” специалистът.
Още през декември руският президент Владимир Путин заплаши, че България ще загуби и досегашния транзит заради недопускането на “Южен поток”. Това означава директни загуби за “Булгартрансгаз” и българския бюджет, но страната все пак има дългосрочен договор за транзита.

Турски потокВъпреки сигналите от Москва българският премиер Бойко Борисов опитва да лансира идеята за строителство на газов хъб на Паша дере. Според неговите обяснения пред български медии и по време на Европейския съвет в Брюксел, той може да се захранва от газ, добиван в Черно море, или от руски газ. В изказване пред парламента на 14 януари премиерът допълни възможните източници за газовия хъб с азерски газ.
“Много по-добре би било “Южен поток” да мине през България и да спретнем голям хъб, който да се оперира от фирми на Европейската комисия”, обясни Борисов. Той твърди, че проектът, който ще струва 200 млн. евро, е договорен на 99% с Европейската комисия. Премиерът промотира идеята си на среща с комисаря Шефкович в понеделник (на снимката), но не изглежда, че е получил гаранции, че ЕК и нейни фирми ще подкрепят проекта. Борисов е изтъкнал, че ако се стигне до изграждането на газов хъб, който може да събира и разпределя газ от „Хан Аспарух“, „Терес“, „Силистар“ и други източници, всичко ще бъде съгласувано по най-прозрачния начин с ЕК. „Искаме на базата на европейското законодателство да изградим своите газови мрежи”, каза премиерът Борисов.”Към 170 – 200 млн. куб. метра газ могат да дойдат от нас“, заяви той и допълни, че ако има нова технология, която да опазва околната среда, газовият хъб може да се пълни и с шистов газ „след 10-15 години“. По думите му, това ще гарантира, че по Плана „Юнкер“ може да бъде изграден нов тип газова диверсификация.
В отговор Шефкович е препоръчал да се ориентираме към Южния газов коридор. “Готови сме да работим по новия генерален план за енергийно развитие на България и Югоизточна Европа. Целта е България да бъде много добре свързана с всички свои съседи и да й дадем стабилна увереност в областта на енергийната сигурност, да не сме напълно зависими от руския газ, да ви свържем и с норвежкия газ, да приложим всички системни връзки, които са необходими на българския бизнес и гражданите, за да имате избор от къде да се снабдявате с енергия“, каза още комисарят.

България доставя около 95% от необходимия газ от Русия. “Тотал” отложи сондажите в Черно море за 2016 г., а за Терес и Силистар още няма концесионери. Доставките на азерски газ ще са възможни след 2019 г. Нито една от интерконекторните връзки не е изградена.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *