Нуриел Рубини

Нуриел Рубини, известен досега предимно с песимистичните си прогнози, изненада света, като даде бича прогноза за акциите и прогнозира спад на залото. По време на конференция в Ню Йорк той коментира, че рискът от големи отклонения в индикаторите за световната икономика е намалял и това е засегнало търсенето на метала, който се смята като убежище. Освен това златото ще бъде под натиск от засилващия се долар и повишването на реалните лихвени проценти.

Според икономиста Фед ще започне постепенно изтегляне на стимулите през декември и ще избегне катастрофа на пазара на облигации.

Рубини също така препоръча да се залага на акции вместо на облигации и на развитите икономики вместо на развиващите се. Той специално посочи акциите на компании от САЩ и Япония като по-добра алтернатива от европейските. САЩ ще изпревари останалите развити страни благодарение на технологиите и демографията, каза икономистът. Той остава песимист за страни като Индонезия, Индия, Бразилия, Турция и Украйна.

Рубини също така прогнозира край на суперцикъла на суровините. При липса на геополитически сътресения, американският лек суров петрол ще се търгува в диапазона от 90 до 100 долара, прогнозира той.

Повечето цени на стоки през следващите няколко години ще бъдат по-ниски, заяви икономистът, посочваайки, че ръстът на Китай се забавя и икономиката става по-малко ресурсоемка. Страната обаче ще избегне твърдо приземяване.