Предстои ново разместване в ръководството на Националната агенция за приходите (НАП),което ще бъде обявено до дни, пише “Труд”. Бойко Атанасов, шеф на най-голямата териториална дирекция – в София, ще се върне на поста зам.-директор на НАП, какъвто беше през 2009-2011 година. Той ще замени Христо Костадинов, който ще се върне като шеф на дирекцията във Велико Търново. Понижението на Костадинов най-вероятно ще бъде оправдано с “лични причини”.
Една от причините за рокадите в агенцията е, че изпълнението на плана за приходите не върви особено добре, твърдят източниците на “Труд”. Освен това се търси временен заместник на шефа на НАП Красимир Стефанов, който се очаква да излезе в отпуск, за да се включи в предизборната кампания на ГЕРБ. Името му се спряга за една от челните позиции на листата в Хасково. Не е ясно обаче дали Бойко Атанасов ще поеме и функцията и. д. шеф на НАП.

Според Медиапул Атанасов е фаворит на Цветан Цветанов. Финансовият министър Калин Христов обаче иска да назначи свой човек.

Четирима са кандидатите за шеф на НАП-Пловдив, а фаворит е временно изпълняващият длъжността Георги Тахов, пише пък „Стандарт“.

На 1 април изтича срокът за подаване на годишната данъчна декларация за облагане с корпоративни данъци, напомниха от НАП. Този срок важи и за фирмите, които не са извършвали дейност през 2012 г. Тези дружества, които не са работили през миналата година попълват отделен формуляр – образец 1010а. В него декларират, че за предишната година не са имали дейност и не са отчели приходи или разходи съгласно счетоводното законодателство. Към тази декларация не се прилага годишен отчет за дейността. Декларациите се подават в офисите на НАП по мястото на регистрация на фирмите, по пощата с обратна разписка или по интернет.
1 април е и крайният срок, в който трябва да се плати дължимият корпоративен данък, след приспадането на направените авансови вноски. Фирмите, които подадат декларациите си по електронен път ползват 1% отстъпка от дължимия годишен корпоративен данък (но не повече от 1000 лв.). Тази отстъпка се ползва, само ако и данъкът е внесен в срок до 1 април 2013 г. Плащането на задължението към хазната може да стане във всяка банка с попълване на вносна бележка за плащане към бюджета. Други вариант за плащане са с пощенски запис или чрез интернет.
И през тази година продължава съвместната инициатива на НАП с Националния статистически институт (НСИ) за подаване само на едно място на годишните отчети за дейността, които фирмите представят едновременно с декларациите си за облагане с корпоративни данъци. Възможностите са или по електронен път в НСИ, задължително подписани с електронен подпис, или на хартиен носител в офисите на НАП. Обменът на информация между двете институции става изцяло по служебен път.

От НАП напомнят също, че от началото на 2013 г. до края на март дружествата могат да подават в 34 офиси на НАП годишните си финансови отчети и други документи, изисквани от Закона за счетоводството, които те са длъжни да публикуват в Търговския регистър.