Данъци

Министерството на финансите планира да бъде въведено т. нар. обратно начисляване на ДДС при производителите, съобщи заместник министърът на финансите Людмила Петкова при дебатите по актуализацията на бюджета за 2013 г.

„Европейската комисия е приела директива, която позволява да се въведе режим за обратно начисляване на ДДС не само за зърнени, но и за други стоки. От 15 август тя ще влезе в сила”, обясни зам.-министърът на финансите. Тя допълни още, че и у нас се подготвят законови промени, които най-вероятно ще влязат в сила през септември. С приемането на директивата вече не се налага България да чака от Брюксел разрешение за дерогация от общата система на ДДС.

При обратното начисляване данъкът се начислява от купувача. Според експертите това ще спре източването на ДДС при фиктивните сделки със зърно, както и в строителството.

Идеята бе обсъждана и от правителството на ГЕРБ, но не се стигна до въвеждането й. В началото на мандата на сегашното правителство финансовият министър Петър Чобанов обяви, че ще бъде приложен румънския модел в областта на ДДС.

Данъчни експерти препоръчват да се използват и други техники, които румънският закон допуска и които са в облекчение на малките фирми (Cash Accounting VAT Scheme). В съответствие с директивата Букурещ въведе принципа на паричен поток за отчитане на ДДС за малките фирми. Така например, от началото на годината фирми с оборот под 500 000 лева начисляват ДДС при плащане на сумата, съответно приспадат само действително платен ДДС. Така те включват в дневниците само фактурите, които са платени и така могат да платят ДДС, защото са получили парите. По-големите фирми приспадат ДДС, когато са платили сумата по фактурата – ако доставчикът е малка фирма, а в останалите случаи – на начислена база.

Вижте също – Възможно ли е намаляване на ДДС за храните?