САЩ

Рекорд на печалбите и антирекорд на заплатите в САЩ

Печалбите на корпорациите в САЩ достигнаха рекорд през миналата година. Това е едно от обясненията за възхода на Уолстрийт, но продължава да провокира дискусии за разпределението на доходите.

Според данни на търговското министерство, цитирани от „Ню Йорк Таймс”, корпорациите са спечелили 2.1 трилиона долара през 2013 г. и са платили данъци за 419 млрд. долара. Печалбата след данъци е 1.7 млрд. долара, което прави 10% от БВП – първата година, когато показателят е толкова висок. През 2012 г. печалбите бяха 9.7% от БВП. До 2010 г. най-висок дял на печалбите в БВП бе достигнат през 1929 г. – 9.1 на сто, първата година, когато правителството започва да изчислява подобен показател. (В България подобно число не се обявява, НСИ има единствено оценки за т. нар. брутен опериращ излишък)
Една от причините за ръста на нетните печалби е намаляването на ефективната данъчна ставка (виж таблицата).
Заплатите в САЩ са 42.5% от БВП спрямо пика от 57.4% от БВП през 1970 г. Ако се включат придобивките като пенсионни осигуровки и здравно осигуряване, платено от работодателя, делът достига 52.7% от БВП. Но това е понижение спрямо 53% през 2012 г. и най-ниско ниво от 1948 г.
печалби на корпорациите„Ню Йорк Таймс” прави сравнение с 2006 г. – последната пълна финансова година преди рецесията. Корпоративните печалби преди плащане на данъци (с отчитане на инфлацията) се повишават с 28 на сто през миналата година. Но данъците намаляват с 21 на сто, така че чистата печалба се повишава с 36 на сто. В същото време общата компенсация на работещите расте с 5 на сто. Това е по-малко от ръста на населението в работоспособна възраст за същия период (7%).

За последен път неравенството в доходите е било толкова високо през 20-те години на миналия век и това не е нормално, пише по този повод в USA Today Бил Грос, шефът на Pimco.
Рекордните корпоративни печалби (10% от БВП) не са нормални, те дори надхвърлят нивото от 20-те години.
Не е нормално и нивото на минималната заплата – 7.25 долара на час. Както посочва сенатор Елизабет Уорън, почасовата надница трябва да е 22 долара, ако следва производителността на труда.
Всички тези статистики посочват продължаващата загуба на покупателна способност на американските работници спрямо инфлацията и корпоративните печалби. Уолстрийт може да е доволен, но не би трябвало.

Капитализмът има нужда от баланс, смята шефът на най-големият фонд за облигации. Корпорациите може би не изяждат семената за посев, но не ги и засаждат. По-добре е да се увеличат заплатите, така че увеличенотот потреблението да стимулира поемането на риск.
Но първият, който го направи, няма да получи предимство. Ако оздравяването на икономиката изисква по-високи заплати, решението трябва да е на широка основа, но това не може да стане доброволно. Увеличаването на минималната работна заплата, макар да изглежда антикапиталистическо и недемократично, е нужно за общото благо – на работниците и капиталистите, смята финансистът.
Според него е нужна и подкрепа от държавата чрез данъчна реформа. Корпорациите се оплакват от високите данъци върху печалбата в САЩ, в сравнение с други страни, но ставките рядко са били по-ниски. Официалната ставка от 35% на корпоративния данък се компенсира от местни или офшорни убежища, така че ефективната ставка е само 21.4% от дохода преди облагане през 2013 г.
В допълнение богатите имат право да трансформират своята заплата и бонуси, с което се създава данък върху капиталовите печалби с почти никакъв риск за капитала.

Много международни организации проучват неравенството. ОИСР например постави САЩ на 31 място от 34 страни по неравенство, надминати само от Турция и Чили.
Неравенството в заплатите, твърди организацията, заплашва ръста чрез блокиране на икономически възможности. Едно от предложените решение е да се насърчи образованието на работниците, за да придобият уменията, изисквани от икономиката на 21 век. Основната стратегия трябва да бъде публично-частното партньорство, според Грос.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *