Евро

Международната рейтингова агенция „Стандарт енд Пуърс” понижи дългосрочния кредитен рейтинг на Кипър до „селективен дефолт” от CCC след предложението на властите за доброволен обмен на суверенни облигации, предаде РИА „Новости“.
Краткосрочният рейтинг на страната също беше понижен от C на селективен дефолт. „Предложението за обмен е свързано със сложните финансови условия и ограничените възможности, които са достъпни на правителството”, посочва агенцията.
По-рано друга международна рейтингова агенция – „Фич” – понижи дългосрочния рейтинг на Кипър от CCC на „ограничен дефолт”.

Този рейтинг означава частична неплатежоспособност по дадено дългово задължение при продължаване на своевременното и пълно изплащане по други дългови задължения. Припомняме, че от февруари 2012 до декември 2012 г. Гърция също имаше такъв рейтинг. Той бе наложен след гласуването на втория пакет от мерки, но бе очакван от централната банка. В края на миналата година „Стандарт енд Пуърс” вдигна рейтинга на Гърция с шест степени.

Кипър започна доброволен обмен на облигации с общ номинален обем от 1 милиард евро и срок на погасяване максимум до 2016 година. Тези ценни книжа може да бъдат обменени с нови облигации със същите ставки, но с удължен срок за погасяване.

В резултат ЕЦБ обяви, че престава да приема като обезпечение облигациите на Кипър при операциите по рефинансиране.