Standard & Poor’s запазва стабилната перспектива на кредитния рейтинг на България, но предупреди , че ще го преразгледа, ако страната изостави политиката на икономии.  Това се посочва в анализ на агенцията за кредитен рейтинг, озаглавен „Ще променят ли политическите ветрове фискалната стабилност на България?“ и разпространен от МФ (самият документ не е достъпен публично)

Експертите посочват, че правителството намали бюджетния дефицит с 3 процентни пункта – от 4,3% от БВП през 2009 година до 0,45% от БВП на касова основа спрямо целевия дефицит от 1,3 на сто.

S&P коментират и предстоящите извънредни избори, като обръщат внимание на евентуалните промени в данъчната система на страната, както и на енергетиката. Според анализаторите, БСП иска да премахне режима на облагане с плосък данък (който въведе при предишния си мандат) в полза на прогресивното данъчно облагане, докато ГЕРБ желае да запази сега действащата система. Енергетиката от своя страна ще бъде един от големите въпроси. Експерите на S&P смятат, че е малко вероятно цената на електричеството значително да се намали, тъй като България вече има най-ниските цени в ЕС на електроенергията, както за домакинствата, така и за фирмите.

Рейтингът би могъл да се окаже под натиск в посока надолу, ако политическата обстановка се влоши и бъде застрашен настоящият, ориентиран към стабилност консенсус относно икономическите политики, смятат още от S&P. Това може да окаже влияние върху оценката на агенцията за сравнително високите приходи и гъвкавост по отношение на разходите на България, както и на общо взето предвидимите политически избори. Значително влошаване на показателите за външна ликвидност също би могло да окаже натиск върху рейтинга. Стабилната перспектива според Standard & Poor’s означава, че през следващите две години шансът това да се случи е по-малък от едно към три.