доставки

Джон Плендър, Financial Times

Със съкращения

Deliveroo, Greensill, Coinbase, Archegos. Освен общата им склонност да доминират в заглавията, тези високо и ниско летящи групи са изключително разнородни. И все пак едно общо нещо между тях е зависимостта от регулаторен арбитраж, за да се опитат да извлекат стойност – успешно или по друг начин – от прозаични основни дейности, в които фантастичните технологии играят чисто спомагателна роля.

Deliveroo, губещата компания за доставка на храни, която беше забележителен провал в неотдавнашната си емисия, е свързана с арбитраж на пазара на труда и легалната дефиниция на заетостта. Да, тя използва изкуствен интелект, за да управлява своите случайни работници в икономиката. Но всъщност става въпрос за прехвърляне на храна от точка А в точка Б, точно както Uber прехвърля хора от А в Б. Прави го по-ефективно, отколкото старата несвързана с платформи икономика би могла да го извърши, но това няма да промени живота на никого по начина, по който електричеството или двигателят с вътрешно горене успя да го направи.

Greensill, бизнесът за финансиране на вериги за доставки, чийто срив разтърси стоманената империя на Санджеев Гупта и смути Дейвид Камерън, бившият министър-председател на Обединеното кралство, който го съветва, гордо тръби, че успехът му във финансите се дължи на технологията, която използа. И все пак ядрото на този финтех концерн е вековната практика на факторинг, при която фактурите се превръщат в пари. Всъщност това е банка в сянка, която до голяма степен избягва регулаторно наблюдение. За щастие, изглежда не представлява системна заплаха.

В този квартет, новата Coinbase на пръв поглед не отговаря на шаблона за арбитраж, защото осигурява борса за търговия с цифрови валути, където по-голямата част от нетните приходи идват от транзакции само с биткойн и етериум. Това внася известна прозрачност в един нестабилен и иначе непрозрачен бизнес. Трудно е, четейки проспекта, да се разбере как точно е уредена платформата, но със сигурност не е защитена от надзор, тъй като щатската Комисия за търговия със стокови фючърси я обвини миналия месец, че подкопава целостта на ценообразуването на цифровите активи и я глоби с 6,5 млн. долара за „безразсъдно, невярно, подвеждащо или неточно докладване“.

Това означава, че улеснява пазара в нерегулирани валути в сянка. Докато тези валути дължат своето съществуване на блокчейн технологията, те изпълняват същата функция на портфейли в инвестиционния свят като златото. Те го правят без хилядолетната репутация на жълтия метал като сигурно убежище в хаотични времена, но във форма, която е по-удобна за насочване на престъпни средства.

Семейният офис не е нито банка, нито хедж фонд. Повечето хора не бяха чували за Бил Хванг, бивш мениджър на фондове в легендарния хедж фонд Tiger Management, или неговия потаен семеен офис Archegos, преди той да се взриви, причинявайки милиарди загуби на Credit Suisse, Nomura и други големи международни банки. Archegos направи залози за милиарди долари на шепа акции чрез деривати, известни като суапи за обща възвръщаемост (TRS). Търговецът в тези суапове не трябва да разкрива големи позиции, както би направил, ако притежаваше акциите директно. И Бил Хванг влезе в подобни суапове с редица банки, без да имат представа за цялостната му експозиция. Семейните офиси нямат регулаторно изискване да подкрепят позициите си с капитал. Както обясни Робърт Армстронг във Financial Times на 1 април, изключително бързият растеж на пазара за суапове с обща възвръщаемост на акции до голяма степен дължи на факта, че не е необходимо суаповете да се появяват в декларациите, които банките правят, за да се съобразят с правилата  по Базел III за рисково претеглени активи, ливъридж и кредитен риск.

Разгромът на Archegos има забележителна прилика с проблемите на хедж фонда Long-Term Capital Managementпрез 1998 г., който почти фалира поради свръхпозициите в рискови деривативни инструменти. Въпреки трескавата регулаторна дейност оттогава този опит поражда тревожната възможност, че се намираме в омагьосан кръг, в който финансовите кризи раждат изобилие от нови регулации, които от своя страна пораждат повече финансов арбитраж, който ускорява нови, по-големи кризи. В края на краищата регулаторният арбитраж беше основен подбудител на голямата финансова криза от 2007-08 г., тъй като банките икономисваха капитал, като прехвърляха активи извън баланса или в търговски сметки с по-леки капиталови изисквания, отколкото за банково кредитиране.

Междувременно е любопитно, че инвеститорите са готови да поставят такива раздути оценки на компании с бизнес модели, които са по-скоро регулаторен арбитраж, отколкото подобряващи живота иновации. Когато политическият климат се промени, регулациите се променят. В света след Тръмп ще става въпрос за повече регулация, не по-малко.


Coinbase бе оценена на 75,9 млрд. долара при дебюта си в Nasdaq в сряда, първо листване на основна борса за криптовалута около 12 години след създаването на биткойн. Акциите се понижиха през деня, но дори при затварянето Coinbase имаше пазарна капитализация от 65,4 млрд. долара, доближавайки компанията майка на Нюйоркската фондова борса, ICE, (67 млрд. долара). Най-голямата щатска борса за дигитални валути има 56 милиона потребителя.