Какъв месец! След пожара, който демократизацията на медиите запали в Капитолия, пламъците на демократизацията на финансите обхванаха Уолстрийт. И в двата бунта бяха замесени социални медии. Ако в първия случай имаше явно нарушение на обществения ред, то във втория нарушенията (пазарна манипулация) тепърва ще се доказват.

През последните дни е в ход истински бунт на дребни инвеститори срещу големите хедж фондове. На прицел се оказаха цената на акциите на веригата за търговия на дребно с видео игри ГеймСтоп (GameStop). Това е компания за търговия с видеоигри, която изпитва затруднения и обяви, че заради кризата ще затвори над 400 магазина. Това постави компанията под натиска на т. нар. къси продажби – дело на хедж фондове, които залагат, че акциите ще се сринат още. Организирани в Reddit и групи във Facebook, дребни инвеститори решиха да подкрепят цените на акциите на компанията. Тази подкрепа доведе до силно спекулативно покачване на акциите – с 1700% от началото на месеца.

Някои от най-популярните платформи за търговия с акции забраниха временно покупката GameStop  и на други компании,  обект на засилен интерес за къси продажби, което причини силно недоволство сред потребителите. Сред тези компании са още веригата кина AMC, Blackberry и Macy’s. Сред въведелите забраната е компанията Robinhood, която e с българско участие. Неин съосновател е Владимир Тенев. Компанията забрани само покупките на акции, но не и продажбите, което тласна цената надолу и доведе до обвинения в пазарна манипулация и протести пред централата й. Друга платформа, въвела ограничения, бе Ameritrade.

Появата на лоукост приложения като Robinhood демократизираха инвестициите, осигурявайки безплатен достъп до финансови инструменти като опции (правото да се купи или продаде дадена акция на определена цена). Потребителите на платформата достигнаха 13 милиона през миналата година и в комбинация с усилващата роля на социалните мрежи, това позволява обединяване на милиони дребни инвеститори в мащаби достатъчни да ги изправят срещу големите фондове.

При късите продажби инвеститорът, който очаква спад на дадена акция, продава взети назаем книжа (без да ги притежава), но трябва да ги купи по-късно, за да възстанови книжата по сметката на този, който му ги е заел. Проблемът със спекулативните инструменти е, че когато пазарът тръгне срещу очакванията, положението на инвеститорите с грешни залози бързо се влошава. Когато например цените се повишат, а не паднат, спекулантът губи и трябва да купува акции, за да покрие загубите, като тези принудителни покупки водят до ново покачване на цената. Това е тактиката, която обединените дребни търговци приложиха срещу хедж фондовете.

В един момент тази седмица GameStop бе най-търгуваната акция, пише NYT. Според Business Insider атаката на дребните инвеститорите е отнела най-малко 3.3 млрд. долара от хедж фондовете, докато Bloomberg оцени загубите на 6 млрд. долара. В същото време някои от малките инвеститори се похвалиха с милионни печалби.

gamestopВ резултат през тази седмица хедж фондът Melvin Capital беше принуден да търси спасителен пакет от 2.75 млрд. долара от други инвеститори, след като безпрецедентата акция на малките инвеститори  съсипа залога му срещу GameStop. Melvin бе една от компаниите, чието отношение към GameStop, разгневи 6-те милиона потребители на WallStreetBets – подгрупа (табло) в Reddit.

Случилото се постави на преоценка ролята на Reddit и другите социални медии на финансовите пазари. Ръководителят на една от най-големите компании в света на хедж фондовете е коментирал пред Financial Times, че планира да започне да използва автоматизирана обработка , за да претърсва форуми като Reddit, за да избегне да бъде изненадан по същия начин като Melvin. „Reddit определено е проблем за управление на риска. Това е начело в дневния ни ред ”, е казал той.

Конкретният интерес е не само към таблото r/WallStreetBets, а и към групи в други социални мрежи. В миналато институциите използваха доставчици на отворени данни, за да проучват настроенията на дребните инвеститори и да залагат сратегиите на аматьорите. Част от тази дейност се извършва от алгоритми, друга част от хора, които проучват блоговете.

За мнозина това бе повод да преосмислят изобщо позициите на Wall Street, където индексите отбелязаха безпрецедентен ръст през последните месеци, подкрепени от новите парични стимули заради коронакризата. Но ако до 2020 г. мащабните парични стимули на централните банки, достигаха главно до фондовете на Уолстрийт и банките, голяма част от чековете, отпуснати заради локдауна, достигнаха дребните инвеститори. Проучване на компанията  Envestnet Yodlee от май 2020 г. показа, че хората, които печелят годишно от 35 000 до 75 000 долара, са търгували акции с 90% по-активно в седмицата след получаване на правителствените помощи.

Wall Street беше предизвикан от дребните инвеститори, коментира пред FT Дейвид Надиг, главен инвестиционен директор в ETF Trends. Инвеститорите на дребно – група, която често включва бивши и настоящи професионалисти от Уолстрийт – сега имат достъп до технологии, пазарна информация и маржин до степен, каквато не е била забелязвана от времето на дотком бума. Как ще приключи това – предстои да видим.

Активността на дребните инвеститори може да доведе до разпродажби от страна на хедж фондовете, които да бъдат принудени да продадат други книжа, за да покрият къси позиции. Това може да има по-дълечни последници, коментира сайтът TheConversation. Случаят е изпитание и за регулаторите, които трябва да преценят дали организираната и координирана кампания срещу хедж фондовете е пазарна манипулация.