Хасан Адемов

Социалният министър Хасан Адемов отрече да е подкрепял ранно понсиониране, предаде БНР. КНСБ пък поиска облекчения за работещите при първа и втора категория труд. В комисията по труда и социална политика и дума не е ставало за такова нещо, заяви председателят й Корнелия Нинова, която се извини за грешната информация.

Вчера бе съобщено, че предложението за пенсиониране една година преди навършване на определената възраст е било съгласувано с министъра на труда и социалната политика Хасан Адемов. Министърът, който участва днес на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество, отрече. Мярката обаче има подкрепата на работодателите в лицето на БСК, като според Димитър Бранков от камарата хората над 50 години трудно намират работа.

КНСБ не подкрепя какъвто и да е вариант за предсрочно пенсиониране и настоява замразяването на условията за пенсия през следващата година да важат и за категорийните работници, заяви от своя страна лидерът на конфедерацията Пламен Димитров. Според него това ще струва 9 млн. лева.

Промените в КСО ще се гласуват утре.

Националният план за действие по заетостта за 2014 г. ще е финансиран в рамките на 73 млн. лв. от държавния бюджет и отделно със средства от структурните фондове на Европейския съюз, съобщи Адемов , който представи националния план, предаде „Фокус. Очаква се след прилагане на мерките от плана коефициентът на безработица за 2014 г. да не надвиши 13%, отбеляза Адемов.
Размерът на субсидираното трудово възнаграждение ще е 340 лв. при пълен работен ден. За 2014 г. са одобрени 256 регионални програми за заетост. Ще действат и нови програми – национална програма за бежанци, програма за опазване на българската гора, програма за безработни, полагащи обществено полезен труд и др.

Тристранните партньори отложиха обсъждането на промените в Кодекса на труда за догодина.