Южен поток

В дните след посещението на Сергей Лавров в София са настъпили промени в схемата за строителство на “Южен поток”, показват протоколи на проектната компания “Южен поток България” и на българския участник в предпочетения строителен консорциум – “Газпроект Юг”.

Одобряването на „инженера за управление и контрол върху дейностите по подготовка на работното проектиране, доставката на оборудване и материали, строително-монтажните дейности, обучението на персонал и въвеждането в експлоатация на преносен газопровод „Южен поток” на територията на Република България” е било отложено и ще стане на Общо събрание на акционерите на „Южен поток България” на 29 юли, става ясно от документи на проектната компания.
Това създава поредна неяснота около проекта, чиято реализация е несигурна предвид заплахата от нови санкции за Русия.

На 27 май – дни след европейските избори, „Южен поток България” обяви, че «Стройтрансгаз консорциум» е победител в търга за работно проектиране, доставка на оборудване и материали, строително-монтажни работи, обучение на персонала и въвеждане в експлоатация на газопровода. След като премиерът Пламен Орешарски обяви, че проектът е спрян, имаше много съмнения за това кога и как е подписан договорът и дали ще се наложат неустойки. Според Бойко Борисов, например, тези неустойки са за 380 млн. евро. Това съответства на цената на аванса от 10% без ДДС от цената на строителството (повишена до 3.8 млрд. евро).

Събранието на проектната компания първоначално е било насрочено за 15 май – преди евроизборите, прекъснато и насрочено за 21 май, след това за 30 май и 30 юни. Втора точка е била одобряването на инвестиционната програма. Тя в крайна сметка е получила съгласието на акционерите в „Южен поток България” на 7 юли. Това е денят, когато руският външен министър Сергей Лавров бе в България.
Точката за избор на инженер е трябвало да се разгледа на 18 юли. Но тя отново е отложена, като вместо това акционерите са гласували промяна в Съвета на директорите – временния шеф на БЕХ Жаклен Коен на мястото на подалия оставка Иван Йончев.

Междевременно стана ясно, че съставът на участниците в строителя ще претърпи съществена промяна. Свръзваната с Дилян Пеевски „Водстрой 98” вече не е част от „Газпроект Юг” – българския участник в консорциума. Както покакзват документи в Търговския регистър от проведено общо събрание на 14 юли, акционерите вече са четирима – „Главболгарстрой” – 40% и „Понстройинженеринг”, ПСТ Холдинг” и „Техноекспортстрой” – по 20%. „Промишлено строителство холдинг” е прехвърлило своите 20% на контролираната от Симеон Пешов „Главболгарстрой”. Иван Мирински – собственикът на този холдинг, чрез който той притежава „Водстрой 98”, вече не е изпълнителен директор на „Газпроект Юг”. Такъв е Георги Чолаков. Адресът на дружеството се премества на адреса на ГБС.
Както вече писахме, и Москва бе принудена да смени „Стройтрансгаз”, фирмата на Генадий Тимченко, който е в черния списък на САЩ, с дъщерната компания на руската „Газпром“ – „Центргаз“, която ще открие свой филиал в България. Експертите не са единодушни за това дали смяната на участници в консорциума не изисква нов търг.

Българският енергиен холдинг обсъди получаване на 620 млн. евро заем за строителството на Южен поток, но не се стигна до решение. Средствата трябваше да осигурят българския дял от цената на строителството (15%). За 70% трябваше да се търси проектно финансиране, което също ще е проблематично, ако ЕС реши да наложи санкции.