работници

Инициативата на Джуниър Ачийвмънт „Министър за един ден“ e един от характерните примери за безсмислена, но за сметка на това популярна акция. Няма по-лесен пиар – щастливо усмихнати ученички позират до министри.

Наврамето такива мечти за избрани даряваше асамблеята „Знаме на мира“. Но дали икономика, която се задъхва поради желанието на младежите си да учат предимно маркетинг, пиар, политология и в краен случай (защото трябва да се учи наистина) право и програмиране, трябва да поощрява толкова желанието на младежите да бъдат на върховете на властовата пирамида. Какво научават те, докато се правят на министри и какво получава обществото от това, че министърът позира за снимки, вместо да си гледа работата.

Тази страна има нужда от работници, шофьори, медицински сестри, готвачи и обучени камериерки.

Затова инициативата трябва да се обърне. Вместо Министър за един ден нека стане Работник за един ден.

Последното се отнася и за министрите. Те ще научат много, ако отидат и проверят на място как политиките им отекват в практиката. А обществото ще спечели много, ако например, заместник-министърът отговорен за данъчната политика попълни малко справка-декларации по ДДС, а министърът на строителството мине сам поне част от многомесечната битка за сдобиване със строително разрешително.