Протестиращи в София

Пребиваването на Делян Пеевски начело на ДАНС продължи малко повече от 24 часа. След светкавичния избор на един от най-неподходящите кандидати за шеф на суперагенцията и също толкова бързото му оттегляне, неизвестните не намаляват, множат се.
Основният въпрос, все още без отговор, е „Кому беше изгодно всичко това“. Или ще разберем отговора до дни, или никога няма да научим със сигурност.
Ето версиите в почти случаен ред:

1. Провокацията е част от сценарий за отстраняване на лидера на БСП Сергей Станишев. Той вероятно е бил наясно с последиците, но не е имал полезен ход, защото е бил заплашен. Румен Петков вече поиска оставката на лидера си.

1а. Сценарият за компрометиране на Станишев цели връщане на Георги Първанов начело на БСП или по-широка формация, която би се споразумяла по-лесно с ГЕРБ. Показателно е, че първото интервю на Пеевски бе за в. „Преса“, чийто главен редактор има големи планове за господин Първанов и неговото общо бъдеще с господин Борисов. Друг симптом е необичайното суетене около АЕЦ „Белене“.

2. Провокацията цели дестабилизация на държавата и фактическа амнистия на големи длъжници. Засега този вариант изглежда прекомерен и неподкрепен с факти.

3. Пеевски е бил ръкоположен за шеф на ДАНС за броени часове с конкретна задача. Не знаем какво е правил в кабинета си на „Черни връх“ през времето, когато не е давал интервю и не се е срещал с главния прокурор. Този вариант опроверга обаче самият Пеевски, който заявява днес, че дори не е подписал акта за встъпване в длъжност. Освен това, ако това е целта, някое подставено лице би било по-подходящо.

4. Пеевски е бил назначен с конкретна задача, но нещо се е объркало. Отново не знаем достатъчно – има сигнали за раздвижване в криминалния контингент, но дали те са свързани не е ясно.

5. Назначението на Пеевски отразява желанието на стоящите зад него кръгове да тестват обществената търпимост, но след силната реакция и недвусмисления коментар от чуждестранни лица (включително призивите за прилагане на чл. 7 от Лисабонския договор), плановете са били променени.

6. Назначаването на Пеевски в ДАНС е опит той да бъде неутрализиран, тъй като в случай на напускане мястото му в парламента не се пази (тук има разногласия дали той се смята за избран след клетвата в парламента или с подписване на акта за встъпване в длъжност). Доста невероятен сценарий, тъй като има несъответствие между ефект и дефект (обществен отзвук). С подобна цел Пеевски можеше да бъде пратен на „отговорна работа“ на друго, не толкова чувствително за обществото място като ДАНС.