Злато

Пропастта между бедни и богати e най-голяма от 1917 г.

Най-богатите 10% от американците получават 50.4% от доходите, най-високото ниво от 1917 г. (неслучайната година всъщност е годината, от която започва събирането на данни). Това показа актуализираното изследване на неравенството в доходите на Иманюел Саез и Томас Пикети, обявено тази седмица. За сравнение, от 1945 г. до 1970 г. най-богатите 10 % сред американците са получавали средно 30 % от доходите.
Америка остава в позлатената ера, коментира „Ню Йорк Таймс” по този повод, като доходите за концентрирани, както в годините преди Голямата депресия от 30-те.

Високите цени на акциите, растящата стойност на жилищата и увеличените корпоративни печалби са допринесли за увеличаването на доходите на най-богатите американци. Доходите на останалите все още се потискат от безработицата и стагниращите заплати.
Тези резултати показват, че Голямата рецесия само временно е ограничила дела на най-богатите в доходите и няма да премахне драматичното увеличение на този дял, което е в сила от 70-те години, коментира Саез, който е професор в Бъркли. (Двамата професиори са най-известните изследователи на неравенството в доходите, макар у нас Саез да е прочут главно с твърденията на Валери Найденов, че той може да донесе Нобелова награда на българката Стефани Станчева, която е в екипа им.)

Делът на най-богатия 1% от американците нарасна до 22.5% през миналата година спрямо 19.7% през 2011 г.
От 2009 до 2012 г. средният реален доход на домакинство е нараснал умерено с 6%. В голямата си част увеличението се е случило през миналата година, когато доходите на американците са нараснали средно с 4.6%. Горният 1% обаче има ръст на доходите си след 2009 г. с 31.4%, докато останалите 99% – с 0.4%. Така най-богатите допринасят почти изцяло (95%) за ръста на доходите. За сравнение в началото на 90-те години богатите получаваха 45% от увеличението на доходите в САЩ.

За това допринася и данъчната политика, твърди Саез, който се застъпва за данъчна ставка за високите доходи от 73%.

Вижте още:

[related limit=”3″]

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *