КОронавирус

Българското правителство предположи, че икономиката ще отчете спад с 3% заради епидемията на Covid-19. Как се разполага тази оценка на фона на прогнозите на чуждестранни изследователи за водещите икономики, който стремително се коригират надолу през последните седмици.

Fitch Rating (2 април)

Рейтинговата агенция очаква спад на световната икономика с 1.0% през 2020 г., като САЩ, еврозоната и Великобритания отчетат свиване на БВП съответно с  3.3%, 4.2% и 3.9% (за цялата година) . Възъстановяването на Китай след спада през първото тримесечие ще бъде ограничено от глобалната рецесия и годишният ръст ще бъде под 2%.

Ограничителните мерки ще доведат до понижение на БВП в ЕС и САЩ със 7 до 8% на тримесечна база или 28-30% на годишна, през второто тримесечие.

KBC

Белгийската банка, която е собственик на ОББ, прогнозира свиване на икономиката на еврозоната с 11%. Икономиката на България ще се понижи с 10% през 2020 г. според основния сценарий.

Икономически съвет, Германия (30 март)

Съветът на икономическите експерти към германското правителство предвижда 5.4% спад на икономиката тази година, и възстановяване с ръст от  4.9% догодина. Ако епидемията бъде овладяна до лятото спадът тази година ще бъде по-малък – 2.8%, последван от ръст от 3.7%.

Eпидeмиятa мoжe дa cвиe гepмaнcĸaтa иĸoнoмиĸa c дo 20,6 пpoцeнтa пpeз тaзи гoдинa пpeдyпpeди по-рано мюнxeнcĸият инcтитyт Іfо, а Германският икономически институт предвижда спад с 10%.

WIIW (17-31 март)

Виенският институт разпространи на 17 март прогноза за страните от Централна и Източна Европа, вкл. Турция, за които очакваше забавяне на растежа средно до 1.1% при положение, че вирусът бъде овладян до юни и се предприемат координирани действия. За България реалистично-песимистичният сценарий предвиждаше забавяне на ръста за цялата година до 1.4%. Дни по-късно от института заявиха, че очакват средният спад за региона да бъде от порядъка на  3-5%, като в най-добрия случай ще видим ръст от 0% за част от страните, а в най-лошия случай – свиване с 10% за някои държави от региона. Най-добрият случай в новата прогноза включва и масово тестване. При песимистичния сценарий се предполага отказан достъп до външно финансиране, колапс на здравната система, драстични бюджетни икономии и по-дълги ограничения върху икономическия живот от наложените сега.

Confindustria (31 март)

Италианската бизнес организация прогнозира, че ако острата фаза на здравната криза се преодолее до края на май, БВП на Италия ще се понижи с 6% през 2020 г. Страната е в локдаун от 9 март. Според организацията всяка допълнителна седмица на ограничения носи загуба от 0.75% от БВП.

EIU

Аналитичното звено на The Economist предвижда, че еврозоната ще бъде един от най-засегнатите региони, като специално се отбелязва бавното възстановяване на експортно ориентираната германска икономика, която е изложена както на свиване на световното търсене, така и на проблеми с веригата на доставки.

Economist Intelligence Unit понижи на два пъти за песлодните две седмици прогнозата си за растежа в Китай през 2020 и сега очаква той е да е 1%.

Bank of America (2 април)

Bank of America понижи за пореден път прогнозите за САЩ, където се очаква безработицата да надхвърли 15% и да се наложи разширяване на пакета от фискални стимули и помощи за останалите без доходи. Според последната прогноза от 2 април, щатската икономика ще се свие със 7% през първото тримесечие, за да отчете 30% спад през периода април-юни. Потребителското търсене ще се възобнови през лятото, но все още се очаква спад с 1% през третото тримесечие.

Bank of America понижи и прогнозата си за европейската икономика от 1% ръст на БВП през 2020 г. до спад със 7.6%. Но през 2021 г. икономиката на еврозоната ще се завърне към тренда с ръст от 8.3%.

JP Morgan Chase (23 март)

Банката предвиди първоначално свиване на щатската икономика с 4% през първото и с 14% през второто тримесечие на 2020 г. Тя очакваше ръст с 8%, респективно 4% през третото и четвъртото тримесечие. За еврозоната прогнозите бяха по-малчни – спад с 15% и 22% през първото и второто тримесечие и стръмно възстановяване с 45% и 3.5% през третото и четвъртото.

Само пет дни по-късно банката понижи прогнозата си за САЩ до -10% през първото тримесечие и -25% през второто. Тя все още очаква ръст с 6% през второто полугодие.

Oxford Economics

Световната икономика ще отбележи нулев растеж тази година, което е най-лош резултат от 50 години насам. През първото тримесечие тя ще се свие с 2%, докато през второто ще добади 0.4% спад.