борси

Сигурните акции, към които инвеститорите обикновено прибягват във времена на паника, се превръщат в балон. Такива са тенденциите при книжата на компаниите от комуналния сектор.
Те се повишиха с 21% през първата половина на 2016 г. и това бе най-доброто първо полугодие за сектора от 25 години, пише Marketwatch. Но според анализаторите оценките вече са опасно високи, а някои смятат, че секторът вече е балон.
В четвъртък акциите на сектора паднаха с 1.8% – най-голямо понижение от седем седмици.

През последните шест месеца инвеститорите в търсене на доходност и сигурност в среда на исторически ниски лихви, слаб ръст и геополитическа несигурност избраха защитна стратегия, която включваше ДЦК, злато, както и акции на комунални компании, телекоми, фондове за инвестиции в имоти, както и масови потребителски стоки.

Най-разпространеният показател за това дали акциите са подценени или надценени – 12-месечното форуърд съотношение цена-печалба на комуналните компании, включени в индекса S&P 500 сега е на ниво 19. Това надхвърля 10-годишната средна от 14 и е над стойността му за широкия S&P 500.

Въпреки че цените на тези компании нараснаха над 20%, очакваният ръст на печалбите през 2016 г. е само 4.4%, според данни на FactSet.

Но когато печалбите изостават, подобни акции стават уязвими. Предишните два пъти, когато тези акции се повишаваха при падащи лихви – през 2011-12 и в края на 2014 г., те се сринаха, когато лихвите се вдигнаха.

Защитните акции растат в синхрон с повишението на цените на държавните облигации (понижението на доходността им). Но тук също може да настъпи обрат и да се стигне до разпродажби на ДЦК, ако предстоящият доклад за заетостта покаже признаци на ръст на заплатите и оттук на инфлацията.
(Очакванията са този отчет да покаже 170 000 нови работни места, създадени през юни, както 0.2% ръст на часовата надница).