пари

Преосмисляне на парите

Бърнард Литер, бивш централен банкер и архитект на еврото се застъпва за алтернативните валути, които нямат нищо общо с националните пари. Той е автор на книгата „Да преосмислим парите: Как новите валути превръщат дефицита в просперитет”
Той твърди, че са необходими нови парични средства, за да се избегнат повтарящите се финансови и фискални кризи. Сред тях са средствата за размяна, функциониращи в паралел в конвенционалните пари. Литер дава за пример милите, които авиокомпаниите предоставят на редовните пътници.
Пример за валута от реалния живот е и WIR. Това е business-to-business валута в Швeйцария, която води началото си от 30-те години и е тайното оръжие на страната за стабилност в тежки времена.
Когато през 30-те кредитните линии от банките били съкратени, някои бизнесмени създават система за взаимно кредитиране помежду си, като поканили клиенти и доставчици да се присъединят. Дори в модерните времена, когато банковите заеми се свиват по време на рецесия, бизнесът използва WIR, за да даде тласък на активността. Според Литер 600 хиляди малки и средни швейцарски фирми използват кредитната система. Това е около 16% от бизнеса с обем почти 2 млрд. долара годишно.
Междувременно в САЩ законодателите във Верджиния гласуваха да се проучи възможността за сечене на собствена парична единица. Според CNN след финансовата криза растящ брой компании са въвели местни валути. Във Вашингтон използват Potomac, за да може повече пари да остават в локалната общност.
Литер дава като пример и времевите банки. 286 системи в САЩ, включително TimeBanks NYC (програмата на града Ню Йорк за финансиране на доброволчески инициативи, съществувала до 30 юни 2014 г.) позволяват на хората да предлагат помощ, подкрепа и услуги един на друг, като използват времето вместо парите като разменно средство.
Той смята, че е време да се допълни наборът от инструменти и да се приложат повече алтернативи.
Литер е един от създателите на екю-то – европейската парична единица, предвестник на еврото. Той признава, че има ирония в това, че се застъпва за алтернативни валути на регионално и глобално ниво.
Литер твърди, че се нуждаем от глобална B2B валута, която не е национални пари на нито една страна и която да накара мултинационалните корпорации да мислят дългосрочно. Междувременно, допълващите валути създават стойност по веригата от местната общност до решаването на регионални социални проблеми.

Свързани текстове

пари Смъртта на кеша е преувеличена

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *