Юристът Андрей Делчев и финансистът Румяна Кючукова са новите номинации за служебен премиер, според „Стандарт„. Омбудсманът Константин Пенчев отпада и от президентския вариант, както и Саша Безуханова, твърдят източници от „Дондуков“ 2. За сметка на това все по-обсъждано става името на главния секретар на държавния глава – Екатерина Захариева.

Любомир Дацов и Димитър Ивановски – бивши заместник министри на финансите, са спрягани за финансов министър в служебния кабинет, пише Преса.

Дълговете на столичани за парно, натрупани преди повече от 3 г., да бъдат погасени по давност чрез подписване на споразумение с „Топлофикация-София“. Това е една от мерките за подобряване на качеството на услугата, която градският парламент ще гласува днес на сесия, пише „Труд„.

Скок с 10% на минималната заплата ще е последният коз на отиващия си парламент, според“ Стандарт„. Мярката е била обсъждана на Консултативния съвет при президента.

Парламентът гласува за окончателното прекратяване на проекта АЕЦ „Белене“ със 114 гласа. Той препоръча на правителството да обяви открит международен търг за изграждането на нова ядрена мощност от поколение „3+“ на площадката на „Козлодуй“, обобщава „Капитал Daily„.

Не е ясно как и кога ще бъдат завършени магистрала „Тракия“ от Ямбол до Карнобат и „Марица“ между Димитровград и Харманли, стана ясно от изказване на министъра на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова при подписването на договора за изграждането на нов лот от „Струма“ – този между Дупница и Благоевград, пише Капитал Daily

АНАЛИЗИ

Италия: за пръв път от 1945 г. насам изборите водят до парламентарно мнозинство, което няма никакво намерение да потвърждава европейските искания, обобщава в анализ „Файненшъл таймс“, цитиран от Сега. „Но отсъствието на либерализиращи икономически реформи е до голяма степен и политически, и институционален проблем. То е последица от системата на демокрация, конструирана след 1945 г. в отговор на катастрофата на фашизма, която разпределя влиянието сред политическите партии, индустриалните групи, банките, профсъюзите, съдилищата и другите центрове на властта така внимателно, че нито едно правителство да не може да разсече възела на различните интереси.“