МФ

Няколко идеи на БСП може да поставят на изпитание проекта за бюджет за 2014 година, стана ясно през седмицата. Допреди дни дискусията вървеше вяло, а данъчните закони бяха приети почти без дебат. Най-оспорваната тема беше данъкът за по-старите леки автомобили. Колкото до бюджета, повечето коментари бяха, че е напрегнат, но като цяло балансиран. През последните дни думата „напрегнат“ се изпълни с ново съдържание.

Първата неприятна изненада дойде по линия на еврофондовете. Към традиционните тревоги за неусвояване на средства, се добави и замразяване на плащания по вече започнатите проекти. Това накара МФ да обещае, че ще поеме разходи до 200 млн. лева, за да не спре изпълнението на проектите. Колкото повече се бави възстановяването на плащанията, толкова по-голям става рискът за бюджета. Държавата може да си спести разходи, ако отчете по-строги санкции към нарушителите.
В резултат на протести животновъдите си извоюваха увеличени средства – с около 170 млн. лева общо за тази и следващата година.

След подписано споразумение между МФ, МЗ и НЗОК, стана ясно, че все пак ще бъдат преведени 127 млн. лева (27 млн. лева тази година и 100 млн. лева през януари) за болниците. По едно многозначително съвпадение, това стана ден преди лекар от „Токуда“ да обяви пред BBC, че ще емигрира, защото не иска да прави ненужни операции с цел усвояване на пари.

И ако горните изпитания на бюджета все пак са резултат от външни обстоятелства, не така стои въпросът със социалните идеи, които се трупат преди второто четене.

Споразумението със здравната каса например предвижда всеки месец здравното министерство да превежда по 1,90 лева на общопрактикуващите лекари за всеки пенсионер, за да може потребителската им такса да стане 1 лев, както обещава БСП. В България има 2 млн. пенсионери и те посещават личния си лекар поне няколко пъти годишно, така че сумата може би доближава 10 млн. лева.
Освен това са заложени допълнителни 29 млн. лв. за ваксини в бюджета на здравното министерство, като предвидените за това средства в бюджета на НЗОК ще се ползват за други дейности на касата. Още 10 млн. лв. ще бъдат дадени за дентална помощ.
БСП предлага и намаляване на периода, от който ще се изчислява майчинството – от 24 на 18 месеца. В резултат на мярката дневното обезщетение ще се увеличи с 60 стотинки, до 24 лева, стана ясно на заседание на бюджетната комисия вчера. Мярката поне няма да струва много на бюджета – 3.5 млн. лева.
Отпускат се и допълнителни средства за висшето образование в размер на 21.5 млн. лева.
Много по-скъпи са идеите на БСП за допълнителни облекчения за пенсиониране. Те се вкарват преди второто четене на обединения проект за промени в Кодекса за социално осигуряване. Депутатите от левицата предлагат през следващата година да се замразят възрастта и стажът за пенсиониране и за първа и втора категория. Друга идея е свързана с т. нар. гъвкаво пенсиониране на хора, на които не им достигат до 24 месеца стаж или възраст. Те ще могат да се пенсионират с намалена пенсия (по 0.4% на месец стаж). Военните успяха да си извоюват премахване на възрастта за пенсиониране, така че да остане само изискването за 27 години стаж. Три мерки струват 43 млн. лева, които не са предвидени в бюджета за ДОО. (Допълнение – вероятно ранното пенсиониране, което е най-скъпата мярка няма да се приложи). Председателят на комисията Йордан Цонев не скри раздразнението си и предложи, ако не се намерят пари, да не се гласуват промените в социалния кодекс.

Между първото и второто четене на бюджета дойде и най-сериозната изненада.
Правителството лансира идея за връщане на платения данък върху минималната работна заплата. Въпреки че ефективно мярката ще се приложи през 2015 г., тя поне на теория би трябвало да доведе до промени в макрорамката.

Тъй като бюджетната комисия още не е започнала да разглежда бюджета на второ четене, очакваме още изненади през следващата седмица.