вестници

Повече прозрачност за парите на държавните фирми – така предпазливо “Капитал Дейли” коментира проекта на нови правила за управление на парите в държавните дружества. Вестникът излезе тази седмица и с издание, посветено на имотния пазар, като прави извода за стабилизиране на цените на жилищата.

Лихвите по ипотечни кредити тръгват от 4,5%, става ясно от текст на “24 часа“.

Над 100 сигнала от измамени от агенции за имоти постъпили в НАП за два месеца, съобщиха от агенцията. В сигналите се посочва, че за платените комисиони за недвижени имоти не е издадена касова бележка или счетоводен документ. По всички сигнали са възложени проверки, като в 80% от случаите данните за данъчни нарушения се потвърждават и на нарушителите са издадени актове за нарушения. Това вчерашно съобщение на НАП е във всички вестници.

Таксите за теглене от банкомат са скочили. Търговска банка Д събира такса от 2 лв. при теглене от банкомат на друга банка за стандартна и за бизнес карта “Мастъркард”. СИБанк също е въвела такса от 2 лв., но тя е само за продуктите с овърдрафт. Най-изгодни са част от картите на Българо-американска кредитна банка, при които тегленето от банкомат на друга банка е безплатно, пише “Труд“.

Германската технологична компания “Бер-Хелла Термоконтрол” (Behr-Hella Thermocontrol GmbH, BHTC) ще инвестира 42.5 млн. лв. в ново предприятие и развоен център за производство на уреди за обслужване и управление на климатични инсталации за автомобили и камиони, съобщават повечето вестници.

Иновативни български изобретения намаляват сметката за ток до 50% и предотвратяват катастрофи на пътя. Това показаха български учени и инженери пред потенциални инвеститори в рамките на финала на образователната програма i-hub, информира “24 часа“.

Цената на една кутия цигари ще скочи с между 69 и 80 стотинки през следващите 4 години, сочи анализ на Industry Watch. Поскъпването от 15-18% се дължи на ангажиментите на България към ЕС относно размера на акциза върху тютюневите изделия, съобщава “Стандарт“.

Служебното правителство напредва скромно с електронните услуги, като вчера бяха представени още 4 – за строителни разрешения, пише “Сега“.

Парламентът на Гърция прие закон, с който ще бъдат уволнени 15 хиляди държавни служители срещу отпускането на поредния транш на стойност 8.8 млрд. евро от финансовия спасителен пакет от ЕС, МВФ и ЕЦБ, предадоха агенциите. 2000 от тях ще бъдат освободени от длъжност в следващите два месеца, а останалите – до края на 2014 г., информира още “Сега“.