Чирен

Пред нова газова криза

Има голяма вероятност от проблеми с доставките на природен газ заради кризата в Украйна. Дори при пълно запълване на хранилището в Чирен и осигуряване на алтернативни доставки през Гърция ще се наложат ограничения за промишлеността.

В хранилището в Чирен се нагнетява газ, но вицепремиерът Екатерина Захариева предупреди, че той не може да покрие нуждите в зимен период. Страната се подготвя по всякакъв начин срещу нова газова криза, но проблемът е, че 85 на сто от доставките на газ са от Русия, каза тя.
„Всичките прогнози са, че ако продължава така ситуацията и напрежението, вероятността е много голяма и затова ние трябва да сме готови. Затова се предупреждават топлофикационните дружества да проведат тестовете за преминаване от газ към мазут, затова се водят и разговорите с Гърция за евентуален реверс на съществуващата към момента газова връзка с Кулата”, коментира тя в сряда.

Преди два дни е заседавал кризисният щаб към министъра на икономиката.

Газохранилището Чирен не е напълнено до неговите пределни възможности. Развитието на добива в българския черноморски шелф е блокирано, коментира пред БНР енергийният експерт проф. Христо Казанджиев. От дружеството „Петроселтик” (преди „Мелроуз”), което извършва добива в Галата категорично отказаха коментар.
При капацитет от 550 млн. куб. метра в Чирен в момента има 421 млн. куб. метра газ към 9 септември, показват данни на „Булгартрансгаз”. Според икономическия министър Васил Щонов запасите вече достигат 430 млн. куб. метра. Това е повече от същия период на 2012 и 2013 г., показват данните (обикновено около 390 млн.).
Договорени са 454 млн. куб. метра за сезон 2014/2015 г. Български фирми също могат да подам заявки за съхранение на газ в Чирен с оглед на свободния капацитет от 96 млн. куб. метра.
Средствата за дозапълване на хранилището са осигурени, уточни икономическият министър пред БНР.

Проблемът е, че Чирен може да осигури до 40% от дневното потребление през зимата.
Максималната скорост, с която може да се изпразва е 4 млн. куб. метра на ден при очаквано дневно потребление 10-11 млн. куб. метра.

При това темпо на изпомпване на газ запасите в Чирен могат да стигнат за 120 дни.
Основният проблем е, че трябва да се покрие разликата до 11 млн. куб. метра дневно. За това има два варианта. Единият е чрез реверсивни доставки на газ от Гърция по съществуващата връзка. Това предполага да се договори доставка на втечнен газ на гръцкото пристанище Ревитуса. По този начин могат да постъпват 1-3 млн. куб. метра на ден.
Останалата част (до 6 млн. куб. метра) може да се покрие, като топлофикациите преминат от газ на мазут. Затова е необходимо отсега да започнат тестове, тъй като се оказа, че по време на кризата през 2009 г. част от съоръженията не са работели.
Ще се наложи ограничаването на малък процент от индустрията, заяви министърът на икономиката Васил Щонов.
Клиентите на топлофикациите ще бъдат сериозно засегнати, ако се стигне до нова газова криза, коментира пред БНР председателят на Асоциацията на топлофикационните дружества Илия Николаев. Резервното гориво, което сме длъжни да поддържаме, е за около пет дни. Ако кризата продължи повече, ще има спиране на топлофикациите.

През първото полугодие “Булгаргаз” ЕАД е доставил 88.22% газ от внос, 4.60% газ от местен добив и 7.18% газ, обратно изкупен газ от „ВИЕЕ България” ЕООД (договорите с това дружество балансират потреблението през годината). Добитите от ПГХ Чирен количества газ през същия период са 157 млн. м³, а нагнетените – 58 млн. м³, показва отчетът на газовия доставчик. В предишни години местният добив достигаше 15%.
Доставките на газ са били с 10% по-големи от миналогишните, тъй като “Булгаргаз” започна от март да нагнетява газ в Чирен. След май обаче този процес е спрял поради недостиг на пари.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *