Еврогрупата е отхвърлила стабилизационния план на правителството на Кипър, който беше разработен в четвъртък, предаде ИТАР-ТАСС, позовавайки се на източници от Европейската комисия и цитирана от “Фокус”. Handelsblatt и Financial Times също съобщават за това.
Особени възражения е предизвикало предложението за национализирането на частните пенсионни фондове. Никозия се надяваше да събере нужните 5.8 млрд. евро чрез национализация на фондовете, както и чрез емисия, обезпечена с приходите от новооткритите газови находища. Според проучване на Ройтерс обаче, стойността на тези широко коментирани находища не надхвърля 2 млрд. долара. Този план бе последната надежда на Кипър да избегне наложения от Брюксел данък върху депозитите, след като по-рано стана известно, че преговорите за помощ от Русия не са дали резултат., поне засега.

Германският канцлер Ангела Меркел по-рано предупреди, че търпението на европейските страни относно спасителния план за Кипър има граници, съобщиха депутати от управляващата й коалиция.
Канцлерката e говорила на среща с парламентарната група на либералите от Свободната демократическа партия. Меркел е заявила отказа си кипърските пенсионни фондове да участват в спасителния план за страната, както планираха властите на островната държава. Две трети от германците очакват кризата в еврозоната да се влоши, според обявено днес социологическо проучване, съобщи Ройтерс.

Междувременно двете най-големи банки призоваха парламента да подкрепи данъка върху банковите депозити за суми над 100 хиляди евро, поради липсаалтернативи за предотвратяването на фалита на банковия сектор и на икономиката на Кипър.

Председателят на Еврогрупата Йерун Диселблум заяви в късния следобяд, че очаква нови предложения от Никозия, за да може да бъде финализиран спасителният план за Кипър. Различни източници съобщават, че властите в Никозия отново обсъждат налагането на данък, но само върху депозите над 100 000 евро.

ЕЦБ планира да регламентира финансовите операции, дори и след като правителството в Никозия успее да се договори с представителите на международните кредитори за спасяването на кипърската банкова система.
„Твърде голяма е опасността банките буквално да бъдат щурмувани, след като подновят работа след едноседмична пауза”, казва банкер от ЕЦБ.

Гръцкото правителство е отделило 600 млн. евро за рекапитализация на кипърските банки в Гърция, съобщи  “Фокус”. Според източник от гръцкия банков сектор решението за поглъщането на филиалите е следствие от телефонен разговор, който се е провел днес между гръцкия премиер Андонис Самарас и президента на Кипър Никос Анастасиадис. Гръцкият фонд за финансова стабилност съобщи по-късно, че Piraeus Bank е избрана да купи поделенията на кипърските банки в страната.