търговия

Още двама чуждестранни инвеститора напуснаха нашия пазар. Белгийската “Делез” (Delhaize Group) съобщи, че продава българския си бизнес на българската компания AP Mart за необявeна сума. А германската верига “Практикер” продаде магазините си у нас на собствениците на “Технополис”.

От съобщението става ясно, че купувачът е в процес на регистрация. Собствениците на дружеството са българи – Ангел Ангелов (син на един от собствениците старозагорската група “Градус” Иван Ангелов) и Петър Дудоленски. Сделката е субект на регулаторно одобрение и ще бъде приключена през второто тримесечие.

У нас белгийската компания притежава магазините “Пикадили” и “Пикадили дейли” – общо 54 супермаркета

Веригата “Пикадили” е основана преди 20 години от “Боляри” ООД. През 2007 г. сръбската компания Делта Макси стана собственик на 85% от капитала на “Пикадили”. През 2011 г. между Делта Холдинг и Делез Груп бе договорена продажбата 100% от Делта Макси Група на Делез Груп, като сделката включваше още веригите Темпо и Макси.
На 12 февруари, тоест дни преди сделката, е вписано увеличение на капитала от 63.7 на 180 млн. лева.

Последният известен отчет на дружеството е от 2011 г. Той показва сериозна загуба от 61 млн. лева и спад на продажбите с 10.5% до 185 млн. лева. Причината за загубата е намаляването на продажбите (с над 11 млн. лева), както и увеличаването на разходите за продажби и общите търговски разходи, както и обезценки на активи и провизии за обременяващи договори за близо 20 млн. лева. Тези провизии са заради затваряне на обекти, включително “Темпо”, за които се дължат наеми до края на договора, а в някои случаи и за големи неустойки с моловете.

Белгийската група има 3500 магазина по целия свят.

За разлика от нея, германската компания миналата есен влезе в процедура по несъстоятелност и това е причината да излезе от българския пазар. Praktiker и Видеолукс Холдинг са подписали предварителен договор за придобиване на бизнеса на немската верига хипермаркети.
Сделката ще бъде финализирана след одобрение от Комисията за защита на конкуренцията, съобщиха от дружеството-купувач. Цена за момента не се посочва.
Новият собственик обяви, че влиза в компанията като стратегически инвеститор и ще продължи да развива магазините със същата специализация и под марката “Практикер”.
Германската верига има общо девет магазина в осем български града и 567 служители.
“Видеолукс холдинг” е собственост на Тодор Белчев и Божидар Колев. Дружеството управлява веригата “Технополис”, която има 31 хипермаркета и екип от над 1800 служители.

Вижте още – Преки чуждестранни дезинвестиции