Петрол

Цените на петрола могат да паднат под 100 долара за барел догодина, ако ситуацията в Северна Африка и Близкия Изток се стабилизира, прогнозира Saxo Bank. Намаляването на търсенето и рекорден за годината седмичен ръст на запасите натисна цената на американския WTI.

Международната енергийна агенция в своя ежемесечен отчет прогнозира, че през следващата година обемът на добива на страните извън ОПЕК, ще нарасне с 1.7 млн. барела за денонощия, тоест с най-бързи темпове от 70-те години. Това ще позволи на ОПЕК да намали добива спрямо рекордните нива напоследък.

За 2014 г. МЕА смята, че е нараснал рискът от падане на цените на петрола сорт Брент под 100 долара за барел. Но много ще зависи от ситуацията в Северна Африка и другите горещи точки.

Прекъсванията на доставките и събития като краткотрайното задържане на премиера на Либия Али Зейдан допринасят за запазването на премията за риск в цената на петрола. Цената на Брент, който реагира по-силно при покачване на риска, се движи около 110 долара за барел. В резултат на риска и увеличените запаси в САЩ надценката на Брент спрямо WTI достигна почти $10 за барел, което е най-високо ниво от юни.