Цените на петрола се повишиха с над 6% и сортовете Brent и WTI се върнаха към 31 долара за барел, а по-късно надхвърлиха това ниво.

Почти обещанието на президента на ЕЦБ Марио Драги за нови стимули през март даде тласък на фондовите индекси, което предостави на енергийните трейдъци възможност да покрият късите си позиции. То доведе и до спад на еврото.
Стана известно, че Венецуела активно лобира за извънредна среща на ОПЕК през февруари, по-рано от предвидената редовна среща през юни. Страната, чиито експортни постъпления зависят на 90% от петрол, е на ръба на дефолт.

От началото на лятото 2014 г. цените на петрола паднаха почти четири пъти – от 115 до 27 долара за барел. Спадът се дължи на свръхпредлагането и отказът на ОПЕК да наложи ограничения на добива, докато търсенето расте с по-бавни темпове.

Последва и ръст на фондовите борси. Stoxx Europe 600 скочи с 3.1с лед ръст с 2% във вторник. S&P 500 нарасна с 1.9% в сутрешната търговия.

Освен това вицепрезидентът на Китай Ли Юанчао заяви, че държавните регулатори ще се намесят, така че да ограничат колебанията на борсите и обеща интервенция, така че спекулантите да не се възползват за сметка на редовните инвеститори.

Японската борса скочи най-много от четири месеца насам след като в сряда Nikkei 225 навлезе в мечи тренд. Оценките сега, преди заседанието на централната банка, са, че акциите са свръхразпродадени.

Все още няма пазарен консенсус за бъдещата посока на пазара. Но направи впечатление, че Нуриел Рубини коментира пред Блумбърг, че 2008 г. няма да се повтори. Такъв паралел преди две седмици направи Джордж Сорос.

Обновена