Пеевски

Купувачът на активите на  „Химко“ АД, Враца е дружеството „НСН Инвестмънт“, което е собственост на Ирена Кръстева и Делян Пеевски, научи economix.bg. Цената е 11.7 млн. лева, съвсем малко по-висока от оценката.

Фалиралото предприятие бе предложено за четвърти път за продажба чрез преговори с потенциален купувач на 20 януари. Цената бе 11.7 млн. лева, значително по-ниска от цената при предходния опит за продажба (18.4 млн. лева). Не е имало подобряване на офертата, тъй като кандидатът е само един. Внесен е задатък от 1 млн. лева.

Първият търг за продажбата на „Химко“ беше проведен още през пролетта на 2014 година при цена 28.5 млн. лв. За разлика от първите два търга, сега избраният метод бе преговори с потенциален купувач.

Тогава, както и на следващия търг, не се появиха кандидати. Бившият икономически министър Драгомир Стойнев включи предприятието в плановете за реиндустриализация на българската икономика и подготвяше оферта чрез една от държавните компании – дъщерно дружество на БЕХ. Идеята беше държавата да купи предприятието и да го стабилизира, но Стойнев не успя да реализира идеята. Сред причините бяха високата цена и правни проблеми.

Чужда собственост на територията на завода „Химко“ – върху топлоцентралата и жп гарата, са причините правителството да не предприеме стъпки за одържавяване на химическото предприятие, обясни по време на парламентарнен контрол през март енергийният министър Теменужка Петкова.

Необезпечените задължения на „Химко“ – основно към НЕК и „Булгаргаз“ са 82 млн. лева, показва последният публикуван отчет.

Новината, че има избран купувач, бе потвърдена и от синдика Росица Томова, която заяви, че преговорите са приключили.

Купувачът има два месеца и половина, за да плати цената и да влезе във владение на активите.

Оценката на активите на „Химко“ е на стойност 11.69 млн. лева, като само земята (685 декара) е оценена на 3.2 млн. лева. Новата оценка е била възложена през юли 2015 г.

През 2002 г., преди „Химко“ да се отправи към фалита, активите бяха оценени на 297 млн. лева. Още тогава се знаеше, че на територията на комбината има и частни активи.

Купувачът „НСН Инвестмънт“ е една от компаниите, които депутатът от ДПС Делян Пеевски официално притежава. В средата на ноември нейният капитал бе увеличен с 1 млн. лева.

Покупката на „Химко“ е своеобразен тест на депутата, който досега не се е ангажирал официално с управлението на индустриално предприятие. Той може да постъпи като собствениците на „Кремиковци“, които нарязаха по-голямата част от активите на фалиралия завод за скрап, или да опита да го пусне отново след 13 години престой. Няма информация в какво състояние са активите, нито оценка за необходимите инвестиции за повторния старт на завода. За да заработи той отново, ще са необходими и значителни вложения за спазване на европейските екологични изисквания. От „Булгаргаз“, които са основен кредитор, а в миналото и основен доставчик за завода, не бяха запознати с намеренията за неговия пуск. Но представител на държавната компания заяви, че е възможно той да се присъедини към мрежата, стига да има техническа възможност при оператора („Булгартрансгаз“) и тръбите да са в добро състояние.

В края на 2014 г. заместник министърът на икономиката Любен Петров заяви, че по новата програма за Северозападна България може да търси инвеститор за евентуалното рестартиране на „Химко“.