Пеевски

Узаконяването на бизнес интересите на депутата от ДПС Делян Пеевски повдига повече въпроси, отколкото отговори дава. На пръв поглед изглежда, че то потвърждава това, което до момента се знаеше неофициално. Но смисълът на промяната все още не е ясен. Дали това означава, че Пеевски се пенсионира като политик, осребрявайки резултата или е някакъв ход за пред публиката, на този етап е трудно да се каже.

Основният повод за любопитство е една информация, която при други обстоятелства не би предизвикала интерес. В четвъртък стана ясно, че Пеевски и майка му Ирена Кръстева са придобили 5% от акциите на „Булгартабак холдинг“. Продавач е дружество на Петър Манджуков, който имаше общ бизнес с Кръстева по линия на ИПК „Родина”. Това съвпадна с нова кампания срещу контрабандата – в сътрудничество с Министерството на финансите, чийто смисъл на фона на символичната сделка за 5-те процента е да внуши подкрепа от властите, не да спре покупката на цигари без бандерол. Основният собственик на „Булгартабак“ обаче все още е добре скрит, само дето офшорките се сменят, без да си правят труда да уведомят КЗК. Както съобщи bivol.bg на 14 август, от януари 2015 лихтенщайнската STIGA ANSTALT е заменила LIVERO в собствеността на BT INVEST, Австрия. Последното държи 80% от акциите на „Булгартабак“.

Сделката за 5% от „Булгартабак“ дойде, след като депутатът пое и половината от медийния бизнес на майка си. Този ход съвпада с активно преструктуриране на медийния бизнес на семейството, което вече има доминираща позиция на вестникарския пазар и консолидира значително влияние при онлайн новините.

По-рано бе съобщено, че дружеството им „Нова българска медийна група холдинг“ купува телевизията „Канал 3“.

Това, което липсва засега, е развижване в останалите сектори, за които имаше подозрения за бизнес интереси на Пеевски.

Вероятно не сме видели все още всички ходове на депутата. Но е ясно, че предстои още нещо.

Според mediapool.bg предстои депутатът да напусне парламента. Това изглежда логично и би допринесло за сближаване на ДПС с останалите партии, или поне ГЕРБ. „Когато Делян Пеевски напусне ДПС, тя ще стане удобна за разговор с останалите партии“, заяви през юни премиерът Бойко Борисов.

Сближаването между ГЕРБ и ДПС бе факт и преди заявяването на Пеевски като бизнесмен. То не отговаря на въпроса какво е наложило поредицата от сделки. Все пак ако Пеевски е бил помолен да напусне парламента и нищо друго не се е променило, той би могъл да го направи и без да се заявява като собственик на „Булгартабак“ и куп медии. Но Пеевски не само освети медийната си империя, а и доста агресивно се опитва да я наложи. Само за един месец бяха отстранени почти всички що-годе нормални издания, свързани с кръга Пеевски-КТБ, те се оказаха ненужно украшение. А а жълтите издания преминаха в безогледна атака срещу всевъзможни политически противници  – от президента Росен Плевнелиев до Татяна Дончева. Отстрани погледнато, изглежда като демонстрация на влияние.

Но дали Пеевски е станал по-силен и колко силен е той всъщност? Това са въпросите, чийто отговор не знаем.

Преди една година шумният скандал между него и Цветан Василев доведе до фалита на КТБ и имаше опустошителни последици. Тогава в сферата на влияние на Пеевски се говореше, че са попаднали активи за милиарди левове, самият Василев го наричаше „финансовия благодател на ДПС“. Всичко, с което депутатът се свързва днес, са медиите и „Булгартабак“.

Няма големи новини около „Водстрой 98“ – бързо растящата до 2014 г.  компания, чийто шеф Иван Мирински яростно отрича връзка с Пеевски. Нито едно от останалите дружества в строителния бранш, свързвано с депутата, не е печелило големи държавни проекти поне от миналата пролет. Търговете се печелят от нови играчи като благоевградската „Агромах“. „ПС Холдинг“ – което неведнъж бе обявявано за фирма на Пеевски, се оказа една от фирмите, набелязани за разваляне на цесиите в КТБ (което не значи, че ще бъдат развалени).

Така че въпросът докъде наистина е стигало влиянието на Пеевски и какво ще остане от него, остава отворен. Засега.