Карго

Мнозина аплодираха първото споразумение между всички членове на СТО от 18 години насам. Но компромисът от Бали предпоставя по-облачно бъдеще отколкото може би са се надявали мнозина, коментира The Economist. Главният редактор на Vox.eu Ричард Балдуин e по-краен – би било по-правилно да говорим за „панделка от Бали”, вместо за „пакет от Бали”, казва той.

Споразумението е първият успех на Кръга Доха, започнал през 2001 г. с целта да намали тарифите и други търговски бариери, което почти се проваляше на няколко пъти. Когато търговските власти съживиха преговорите миналата година, те решиха да поддържат дневния ред колкото е възможно по-прост. Трудни теми като интелектуалната собственост и търговията с услуги бяха извадени, за да се обърне внимание на по-скромни теми като търговските улеснения – опит за ограничаване на бюрокрацията в митниците.

Дори този, не толкова амбициозен дневен ред, се оказа трънлив. Куба почти провали сделката в последния момент, като се противопоставяше на всяко споразумение, което пропуска американското ембарго. В навечерието на срещата Роберту Азеведу, генералния директор на СТО от септември насам, многократно предупреди, несъгласието представлявали смъртна заплаха за преговорите. И все той успя да остави страните на масата макар и за пакет, който е една десета от плановете от 2001 г.

“Бали е само начало, заяви Азаведу при приключването на работата на форума. “Отсега нататък имаме 12 месеца, за да съставим пътен лист, позволяващ да бъде приключена програмата от Доха”.

Мерките за улесняване на търговията, договорени в Бали могат да намалят разходите за доставка на стоки по целия свят с повече от 10% да повишат производството в световен мащаб с повече от 400 млрд. долара годишно. Ползите са предимно за бедните страни, според оценките на независими анализатори.

Самата СТО смята, че договореното може да осигури тласък от 1 трилион долара на световната икономика. За международните куриери и вносителите ползите са незабавни.

Преди дадена стока да бъде внесена в САЩ, доставчикът трябва да изпълни регулациите на най-малко 13 правителствени агенции – от Гранична защита до Департамента по търговия, посочва Блумбърг. В други страни се поиска попълването на 30 формуляра, някои само на хартия, според данни на Airforwarders Association, която представлява компаниите, занимаващи се с възудешен транспорт. Ето защо кампании като United Parcel Service, Boeing Co., Caterpillar се надяват, че след споразумението ще има общи процедури, които да облекчат и ускорят доставките.

Все пак мерките се оказаха спорни. Някои страни изразиха загриженост по отношение на разходите за необходимите подобрения на митническите процедури , което доведе да известен застой в преговорите, докато бъдат разработени условия за помощ. Но не всички спорове бяха решени така гладко.

Както винаги земеделието е най-болезненият въпрос. Индия оглави усилията на бедните за субсидии в името на сигурността на храните. Страната вече си извоюва отстъпки, включително четиригодишната „клауза за мир”, която би дала на развиващите се страни временен имунитет по отношение на мерки от СТО.

Земеделските субсидии са са само един пример за оставащите неща за вършене. Ако този въпрос се отвори отново, рискува да се загуби от набраната скорост. Азаведу може вместо това да отвори дискусии по нови теми. Инвестициите са една такава възможност: СТО биха могли да работят по правила за защита на трансграничните инвестиции. Търговия с екологични стоки и услуги е друг кандидат.