пари

Наистина ли осем души са богати колкото половината човечество

от автор

0 коментара Свят

Осем души имат богатство колкото половината човечество, обяви в навечерието на форума в Давос благотворителната организация Oxfam. Сравнението спечели челни позиции в повечето световни медии, в това число и българските.

Но методологията на Oxfam от години е обект на критики и този път несъвършенствата й са също толкова много (а може би дори и повече – заради силния долар).

Според организацията осем души от Бил Гейтс, които има 75 млрд. долара до Майкъл Блумбърг с 40 млрд. долара притежават общо 426 млрд. долара. А половината от населението на земята държи едва 0.16% от богатството, което е 409 млрд. долара. Тези 0.16% са дори по-впечатляващи от сравнението с осемте милиардера, ако питате мен. Обяснението за тях е, че става дума за нетно богатство – активи минус дългове. Това ще рече, че студентите, които нямат никакви активи имат отрицателно богатство.

Оценката на богатството на милиардерите е по класацията на Forbes, които правят собствени проучвания, докато богатството на бедните е според данните на екип учени, които изготвят годишния доклад на Credit Suisse.

Смята се, че този доклад е един от най-добрите източници на данни за разпределението на богатството.

Credit Suisse използва данни от домакинските бюджети или други престижни изследвания като източник за данните, отнасящи се до 55% от населението на земята (което притежава 88% от богатството). Данните за 10% от населението на земята са непълни, а останалите 35% са на база оценки.

Критиците посочват два основни проблема. Първият е проблемът с нетното богатство, което може и да е отрицателно за най-бедните. Тези данни са статични към даден момент и по този начин включват към най-бедните например, новодомците.

Според методологията най-бедните 10% от населението на Земята имат нетно богатство от МИНУС 1 трилион долара.

Това са 420 млн. души с негативно богатство, сред които са  21 милиона американци, чийто нетен дълг е 357 млн. долара.

Oxfam се опитва да обърне внимание на този проблем, като казва, че ако се извади дълга на най-бедните 50% от населението (той е 1.1 трилиона), тяхното богатство нараства до 1.5 трилиона долара. Което пък е равно на богатството на 56 милиардера.

Но това също са стряскащи числа. Все пак нека обърнем внимание на факта, че говорим за спестявания, а не за доходи. Например, българин, който получава 2000 лева и харчи 2000 лева всеки месец и няма наследствено жилище, също ще е сред най-бедните хора в света, макар че получава двойно повече от средната заплата у нас.

Има и друг проблем с данните и той е свързан с факта, че Credit Suisse използва пазарни валутни курсове, за да преобразува богатствата в долари. Така и в класацията на Forbes. Това означава, че ако валутите на бедните страни се обезценяват изглежда, че населението им обеднява повече.

Oxfam обаче смята, че колебанията на валутните курсове все пак не обясняват защо половината човечество не е надхвърляло дял от световното богатство от 1.5% след 2000 г. Това донякъде е оправдано. Но все пак щеше да е по-правилно да се използва стандарт на покупателна способност, тъй като в бедните страни и цените са по-ниски.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *