“Кремиковци” ще се продава за четвърти път през последните 14 години. Софийската фирма “Крис мит”, част от която са и бившите шефове в завода, е поискала от Комисията за защита на конкуренцията разрешение за покупката.

Сега три компании притежават основната производствена площадка – “Елтрейд къмпани”, “Надин металс трейд” и “Валпет консулт”. Те купиха активите през 2011 година за 316 млн. лева. От 1999 г. “Кремиковци” беше препродаван 3 пъти.

“Крис мит” е малка неизвестна компания с 5000 лева капитал, съобщава “Преса”. Активите й за 2011 година са едва 67 000 лева, приходите – 7 000 лева. Фирмата е основана през 1996 година, с едноличен собственик Кристиян Младенов.

Според „Труд“ Младенов е бил замесен в случая с разкрит нелегален цех за амфетамини в с. Опицвет. Фирмата на Младенов се занимава с търговски сделки, рекламни и други услуги. За 2011 г. тя има приходи от 7000 лв. и загуба от 18 000 лв.

Трите фирми са собственост на дружества, регистрирани на Вирджинските острови, пояснява още „Труд“. През 2011 г. общите постъпления на компаниите са за над 151 млн. лв., но и трите дружества отчитат загуба. Дружествата са заложени срещу заеми от Първа инвестиционна банка.

По-рано отново „Преса“ съобщи, че румънски експерти анализират възможностите за възстановяване на работата на електропещта, линията за непрекъснато разливане на стомана и цеха за студено валцуване „Стан 1700“. Пускът ще струва най-малко 30 млн. евро.

Това е поредната смяна на собствеността на голяма компания (в случая на останките от нея) през последните дни. Досега собственика си смениха „Макс телеком“, „Инвестор бг“, „Нетинфо“, а предстоят сделките за ПОК „Доверие“, МКБ „Юниионбанк“, „Глобул“ и, според непотвърдени слухове – за производствените активи на друго предприятие, свързано с бившия собственик на „Кремиковци“ Валентин Захариев – ОЦК.