биткоин

Mt. Gox – японската борса, чиито технически проблеми сринаха цената на биткойн през последните две седмици, вече е офлайн. Индустрията се дистанцира от някогашната най-голяма борса за виртуална валута.

Опитите да се зареди www.mtgox.com водят до празна страница. Главният изпълнителен директор на Mt. Gox Марк Карпелес ден по-рано напусна Bitcoin Foundation, групата, която има ключова роля за популяризаране на виртуалната валута.

Не можем да коментираме дали Mt. Gox са използвали най-добри практики, но можем да уверим, че протоколът на биткойн функционира правилно, заяви фондацията в изявление.

По-рано през месеца Mt. Gox установи бъг, които позволява на хората да изтеглят повече от веднъж своите биткойни, което прави борсата уязвима на хакери. Тя забрани изтеглянето, а цените се сринаха. За това допринесе и лошата комуникация. Появиха се слухове и конспиративни теории.

„Файненшъл таймс“ съобщава за документ, циркулиращ онлайн, който твърди, че борсата е загубила 744 хиляди биткойна, което е почти 6% от валутата в обръщение (общо 12.44 млн. биткойна). Ден по-рано японската борса изтри всички съобщения от акаунта си в Twitter.

Т. нар. Winklevoss index (на името на братята, които са големи инвеститори в биткойн), който събира информация от най-активните борси, без  Mt Gox, се понижи с почти 20% до 465 долара за биткойн. От 7 февруари, когато започнаха проблеми, индексът пада с 40 на сто.

Но с това бедите на биткойна не свършиха. Кибер престъпници са заразили стотици хиляди компютри с вирус, наречен „Pony“, за да откраднат биткойни и други дигитални валути. Това е най-амбициозната кибер атака върху виртуалните пари досега, твърди компанията Trustwave, цитирана от Ройтерс. Според нея кръгът, известен като Pony botnet, е откраднал 85 виртуални портфейла, които съдържат биткойни и други виртуални валути. Не е известно количеството валута в портфейлите.

Представител на Bitcoin Foundation посъветва потребителите да съхраняват валутата на сигурни места.  Вече има софтуер за портфейли, който поддържа множество подписи.

Биткойн е виртуална валута, чийто алгоритъм е създаден през 2008 г. Нейната привлекателност се състои в това, че добиването й изисква изчислителна мощ и съответно мощни компютри, които „копаят” валутата. По този начин предлагането на пари не зависи от дискрецията на централната банка, а е децентрализирано. Заради това валутата е любима на либертарианците и феновете на новите технологии.