Драгомир Стойнев

Повече директна подкрепа за българския бизнес в новата оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“ обеща министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев по време на дискусия „Деветте европътя пред България до 2020: предизвикателствата пред бизнеса“.
Икономическият министър определи състоянието на българската икономика като „меко казано не е от най-добрите“ и даде като пример за стремеж към осъществяване на диалог с бизнеса именно подхода при подготвянето на Оперативна програма „Иновации и конкурентоспособност“.

„Европа задава рамката на тези програми и нея ще я спазим, но пътят, по който ще минем, ще е пътят на българския бизнес“, подчерта Стойнев.

По думите на Стойнев от Брюксел са гарантирали средства и по мярката „Технологична модернизация“ по ОП „Иновации и конкурентоспособност“. Около 80 милиона лева от средствата, предвидени за газова връзка със Сърбия (проектът се бави от сръбската страна) ще се насочат за технологично обновление на предприятията.

От думите на заместника му Юнал Тасим стана ясно, че се обмисля промяна на един от най-ефективните инструменти на програмата – фондовете и схемите за кредитиране по „Джереми“, тъй като те само наливали пари в банковата система. От думите му стана ясно, че след 2014 г. тези средства ще се стопят до 80 млн. лева и ще станат допълнение към другите оси на програмата. Програмата предизвика силен интерес на бизнеса заради обещанието за двойно по-ниски лихви. Практиката обаче показа, че критериите, които позволяват прилагане на най-ниския възможен лихвен процент, са доста строги.

От всички 332.2 млн. евро, за които по инициативата „Джереми“ са сключени договори с финансови посредници, едва 94 791 284 евро са предоставени за усвояване от предприятията, съобщи преди дни “Банкер”, позовавайки се на справка на Министерството на икономиката и енергетиката. Най-много средства бяха заделени за нисколихвени кредити през банките. Към края на август по инструмента „Гаранции, покриващи загуби по портфейл от заеми“, чийто бюджет е 60 200 000 евро, са отпуснати 3684 заема за общо 45 299 181 евро. По инструмента, предоставящ финансиране с елемент на споделяне на риска, за който са сключени договори със седем финансови посредници, пък са отпуснати 666 кредита на стойност 44 442 723 евро. Общият му бюджет е 200 млн. евро. Фондовете и схемите по този инструмент привличат допълнителен ресурс от частни инвеститори, които го съфинансират.

Свързани статии:[related limit=“5″]