Хасан Адемов

Министерството на финансите прави разчети за фискалния ефект от въвеждането на семейно подоходно облагане догодина, потвърди Дарик. Новината бе съобщена преди това от «Труд».
Това намерение бе залегнало в предизборната програма на БСП за втората половина от мандата. Преди дни ясно, че правителството се е отказало от намерението да премахне подоходния критерий за детските надбавки.
Въвеждането на семейното подоходно облагане реално ще е промяна на данъчните облекчения за млади семейства. В момента те могат да ползват облекчение от подоходния си данък в размера на лихвите от първите 100 000 лева върху ипотечния си кредит, но при условие, че жилището е единствено, а съпрузите имат сключен граждански брак и поне единият от тях е на възраст до 35 години. От НАП съобщиха за Дарик, че при последната данъчна кампания от това облекчение са се възползвали 5000 души, като общата сума, която е възстановена, е 2 млн. лева.
В момента от министерството на Петър Чобанов обмислят да премахнат това облекчение, което може да се ползва от ограничен кръг от млади семейства и да върнат семейното подоходно облагане, което ще увеличи броя на хората, които могат да си спестят част от данъка върху доходите на физическите лица.
Все още не е ясно обаче на какви критерии ще трябва да отговарят семействата с деца, за да се възползват от облекченията и дали тази възможност ще съществува за всички или само за определен кръг от семейства. Засега по-скоро експертите са се насочили към идеята семейното подоходно облагане да обхване всички семейства с деца, а не само по-нискоходохните групи. Според „24 часа“ обаче разчетите се отнасят до семейства с три деца.
До 2008 г. у нас имаше семейно подоходно облагане, но отпадна заради въвеждането на плоския данък. Отмяната му предизвика известно несъгласие на част от депутатите на БСП, но Пламен Орешарски, тогава финансов министър се наложи.
Въвеждането на семейно подоходно облагане вместо промяна на детските помощи бе подкрепено през август от Асоциация „Родители”. Семейното подоходно облагане е начин и двамата родители да излязат на светло с доходите си”, което ще даде сигурност на децата им, докато системата на помощите стимулира хората да разчитат на някой друг, а не на себе си, коментира тогава председателят на асоциацията Цвета Брестничка в интервю за БНР. В момента, особено с подоходния критерии и с редица помощи, които са обвързани с това, че майката се води самотна, бащите не се регистрират като родители на децата си.
Данни от 2007 г., последната, в която се прилагаше семейното подоходно облагане, показва, че тогава от него са се възползвали над 300 000 родители поискаха да се възползват от него. За доходите си от т.г. родител с 1 дете ще вади от годишната си данъчна основа 420 лв., с две деца – 840 лв., а с три и повече деца – 1260 лв.
Семействата, които взимат детски надбавки тогава бяха 658 хиляди при подоходен критерий 200 лева (сега е 350 лева).
В момента над 80% от семействата с деца (според твърденията на министерството на труда) са обхванати от детски помощи и за това държавният бюджет заделя 500 млн. лева. Все още не е ясно дали техният размер ще бъде увеличен на 50 лв., каквато идея имаше в средитите на БСП. Социалният министър Хасан Адемов също потвърди през лятото, че подобна идея се обсъжда. Това би струвало още 145 млн. лева.
Допълнение:
На 18 септември вицепремиерът Даниела Бобева заяви, че семейното подоходно облагане ще бъде въведено по-късно.

Свързани статии[related limit=“3″]