Земя

На глава от населението ние получаваме най-малко средства в сравнение с всички останали страни в ЕС, заяви премиерът Пламен Орешарски по време на парламентарния контрол. Парите по програмата за селските райони са с 10% по-малко, а не с 20%, както бе съобщено по-рано, стана ясно от думите му.

Той отговори на въпроса на Сергей Станишев и Лютви Местан за преговорите за многогодишната финансова рамка на ЕС и българската позиция.

На заседанието на Европейския съвет на 7 и 8 февруари тази година държавите-членки одобриха общата позиция по многогодишната финансова рамка на ЕС, включително и националния пакет и финансирането за България, припомни Орешарски. За следващия програмен период от 2014 до 2020 година средствата, заделени за България по линия на кохезионните фондове, възлизат на 7 милиарда евро, като сумата е подобна на тази през текущия финансов период, обясни премиерът. Тези средства са основна част от еврофондовете, но освен тях страната ни получава и средства от други фондове, включително за земеделие.

Поради натрупаната инфлация обаче покупателната способност на тези средства е с около 10 % по-ниска. По-малко са и парите като дял от БВП – през 2007-2013 са били 4,3 % от БВП, а през следващите седем години ще бъдат 3,99 %.

„Българският преговорен екип през месец февруари се бори със зъби и нокти да защити колкото се може по-голям бюджет за България и до голяма степен успя. Важно да се отбележи, че средствата за кохезионна политика не са 7 милиарда евро, а са 7.2 милиарда евро при съобразяване на темпа на инфлацията“, каза в отговор Томислав Дончев.

Орешарски повтори, че парите за развитие на селските райони ще бъдат по-малко. През този програмен период (2007-2013 година) Програмата за развитие на селските райони разполага с бюджет от над 2,6 милиарда евро, от 2014 до 2020 година за развитие на селските райони България ще има едва 2,383 милиарда евро, въпреки че за някои други страни от ЕС се очаква увеличение на тези пари. Предишните съобщения бяха за намаление с 530 млн. евро.

Сумите за развитие на селските райони станаха известни през юни, но са договорени в края на миналата година. През февруари почти всички страни-членки получават бонуси, за да приемат многогодишната финансова рамка, но българската делегация не е договорила подобни средства, въпреки че най-бедните райони в ЕС са в България, каза още премиерът. Например Гърция е получила допълнително 1.375 милиарда евро, Португалия – 1 милиард евро, Германия – 710 милиона евро, Чехия- 900 милиона евро.

България не успява да защити необходимостта от получаване на допълнителен ресурс, не успяваме да получим допълнително финансиране дори за Северозападния район, който е най-беден в ЕС, каза още Орешарски.

Според Дончев обаче на поисканите допълнително 220 млн. евро за Северозападния район е било отказано, тъй като България е сред малкото страни, чиито бюджет в новия програмен период не е намален.