петрол

Историческо решение на ОПЕК

от автор

0 коментара Свят

Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) се споразумя за първото намаление на производството и добива на петрол от 2008 г. насам. Русия щe се присъедини към споразумението, а петролът скочи.

ОПЕК ще намали производството си с 1,2 млн. барела на ден до 32,5 млн. барела на ден. Това представлява 1% от световния добив. Споразумението влиза в сила от 1 януари.

Русия и още няколко страни се присъединяват, като ще осигурят свиване на добива с още 600 000 барела на ден. Русия се ангажира с 300 000 барела.

Петролът сорт Brent се повиши с 8.5% до ниво от 51.36 долара за барел. Американският сорт West Texas Intermediate скочи с 8.1%  до 48.92 долара.

Решението на продължилата шест часа среща идва след трудни преговори, продължили на приливи и отливи месеци наред. Във вторник отново надделя скептицизмът и цените на петрола паднаха, посочва WSJ.

Сега страните от OPEC заявиха, че целят нива от $55 до $60, които биха дали тласък на икономиките, разчитащи на износ на петрол, пострали след като две години цените се задържаха под 50 долара за барел.

Съгласно споразумението, Иран ще може да увеличи производството си до 3.9 млн. барела на ден. Именно несъгласието на Саудитска Арабия с иранския стремеж да си върне пазарния дял след отпадане на санкциите бе основна пречка пред сделката. Страната ще ограничи добива в началото на 2017 г., когато се очаква да достигне 3.97 млн. барела дневно – нивото от 2005 г. По данни от октомври тя е добивала 3.92 млн. барела.

Саудитска Арабия ще съкрати добива си с 486 000 барела дневно, докато Ирак, който също изразяваше нежелание да отстъпи пазарен дял, ще ограничи добива си с 210 000 барела. Страната се съгласи да приеме независима оценка на добива си от 4.55 млн. барела дневно.

Съкращенията ще повишат твърдо цените над 60 долара за барел през първото тримесечие на 2017 г., сочи оценка на британската  Energy Aspects.

Решението ще се отрази на инфлацията, която расте в света, а данните на НСИ показаха, че проблемът с дефлацията у нас започва да отшумява. В прогнозата, съпътстваща бюджета на България за 2017 г., е заложена цена на петрола от 50.9 долара за барел (и валутен курс на евро от 1.12 долара, а то е 1.06 долара). В разчетите вече бе калкулирано известно поскъпване на петрола, което трябва да доведе до инфлация от 1.2% догодина (измерена чрез ХИПЦ, който е по-чувствителен към цените на горивата).

Поскъпването на петрола по принцип е добра новина за бюджета, който събира ДДС върху вноса.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *