Световна икономика

Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР) понижи прогнозата за икономическия ръст в развитите страни, като изключение прави само Япония, предаде АФП.
Според експертите на ОИСР подобрението в икономиката на азиатската страна е „забележително”, а прогнозите се повишават от 0,7 на 1,6% за тази година. Това се дължи на щедрите фискални и парични стимули, обявени от правителството и централната банка в Токио.
В същото време, институцията занижи очакванията си за световния икономически ръст тази година от 3,4%, очаквани в ноемврийската й прогноза на 3,1%.  Ръстът догодина ще достигне 4% (при 4.2%, очаквани в предишната прогноза).

Икономиката на САЩ ще нарасне с 1.9 % тази година, след което ще се ускори до 2.8% през 2014 г., което ще е най-високият темп след 2005 г.[floated align=”right”]ОИСР смята, че ЕЦБ трябва да иска от банките да си плащат за това, че депозират пари при нея (отрицателни лихви), както и да започне да изкупува секюритизирани дългове от малките и средни банки, които изпитват затруднения.[/floated]

Еврозоната е източник на особено силни притеснения за ОИСР заради задълбочаваща се рецесия, която през 2013 година ще предизвика икономически спад в размер на 0,6%. През ноември 2012 г. организацията предвиждаше 0,1-процентно свиване в еврозоната. Според последната прогноза те ще завърне към растеж договодина, когато се очаква покачване с 1.1 на сто.

ОИСР е по-песимистична за икономикатат на Китай, като прогнозира ръст от 7.8% тази година вместо предишните си очаквания за ръст от 8.5%, отбелязва Ройтерс.