люксембург

Люксембург не отговоря на международните изисквания за прозрачност, според оценката, възложена от ОИСР. Това е сериозен удар за страната, която планира частично вдигане на банковата тайна през април след силен натиск от ЕС и особено от Германия. Кипър, Британските Вирджински острови и Сейшейлските острови също попаднаха в списъка на неотстъпчивите страни, съобщава „Файененшъл таймс“.

Включването на Кипър в списъка на страните, които не изпълняват изискванията идва след спор за неговата роля в улесняване на укриването на данъци, която беше подчертана по време на спасителните преговорипо време на банковата криза по-рано тази година.

Резултатите от проучването на практиките на 50 страни, поръчано от ОИСР, са обявени след среща в Джакарта. Оказва се те да доведат до натиск над страните в позорния списък. Негативният рейтинг може да изложи финансовите центрове на риска от включване в черните списъци на данъчните власти и банките за развитие.

За четирите страни е установено, че имат достатъчно солидно законодателство, което покрива международните изисквания за прозрачност, но са направили твърде малко, за да го приложат на практика. Швейцария е сред 14-те страни, които изостават поради недостатъци в законите и регулациите. Тя е в списъка на страните, преминали само първа фаза на оценката. Останалите страни с проблеми включват Ботсвана, Бруней, Науру, Панама, ОАЕ, Либерия и Вануату.

Две други държави – Австрия и Турция, са посочени като частично неотговарящи на изискванията в прегледа на глобалния форум по прозрачност. И в двата случая са установени проблеми с разкриването на собствеността.
Форумът включва 121 страни, организирани от ОИСР, и води мерките срещу банковата тайна като начин за увеличаване на данъчните приходи във водещите страни. България е единствената страна от ЕС, която не е сред неговите членове.

Мерките идват дни след като у нас Народното събрание одобри на първо четене законопроект за икономическите и финансови взаимоотношения с дружества, регистрирани в юрисдикции с преференциален данъчен режим. Вносители са депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски. Той забранява участие на офшорки в обществени поръчки, приватизационни сделки и още 18 дейности.