Петрол

Евтиният петрол не помага на растежа

от автор

0 коментара Свят

Ново проучване хвърля светлина върху въпроса защо ниските цени на петрола не успяха да дадат тласък на растежа. В САЩ, според оценки , представени от председателя на Федералния резерв Джанет Йелън през 2015 г., тя трябваше да донесат икономии от 700 долара на всяко домакинство, което – според прогнозите, щеше да доведе да увеличени разходи. В същото време обаче ниските цени ограничиха инвестициите в нефтодобивната индустрия и доведоха до спиране на сондажи.
Според проучването на икономистите Кристиан Баумайстер от Университета на Нотр Дам и Луц Килиан от Университета на Мичиган нетният ефект от спада на цените след юни 2014 г. е нулев. Изследването оценява, че по-високият разполагаем доход, който домакинствата могат да похарчат в резултат на евтиния петрол, е увеличил потребление с 0.61%. Но в същото време инвестициите в резултат на замразяването на добива от шистови кладенци са намалели с 0.62%. Така едното неутрализира другото.
Икономистите са проучили и други фактори, които биха стимулирали или ощетили икономиката, но не са потвърдили тази хипотеза.
Увеличената склонност да се купуват автомобили и промяната на търговския баланс на САЩ са имали слабо влияние върху икономиката. Те не са установили ръст на инвестициите извън петролния сектор. Но, от друга страна, не са открили и доказателства, че банките, притиснати от лошите кредити на нефтодобивната индустрия, са били принудени да затегнат кредита.
Според доклада, всичко това е било очаквано, тъй като случилото се в американската икономика през последните две години е подобно на спада на цените на петрола през 1986 г.
Тогава икономиката също е била засегната по тези два начина – ръст на потреблението и спад на инвестициите, като особено силно понася удара икономиката на Тексас. Но спадът през 1986 г. не е толкова голям, а ефектът върху производителите в САЩ е по-слаб. Въпреки по-малкото понижение на цените, хората тогава са харчели по-голяма част от дохода си за гориво отколкото в наши дни, така че потребителите са били в по-добра позиция да се възползват. Но и в двата случая спадът на цените на петрола не променя траекторията на икономическия растеж.

Петрол

Реален ръст на БВП и цени на американския суров петрол – тримесечна промяна в %

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *