Брент

Седмицата завършва с разгром за петрола и Китай

от автор

0 коментара Свят

Фондовите борси и петролът подновиха спада си в края на седмицата, като Китай официално навлезе в мечи пазар.

Основният китайски индекс Shanghai Composite се понижи в петък с 3,55% до 2900,97 пункта – най-ниско ниво от декември 2014. Индексът се е понижил с 20% от последния си връх на 22 декември, с което официално бе изпълнено техническото условие за мечи тренд.

Широкият индекс на MSCI, който следи пазарите в Азия и Тихоокеанския регион се понижи с 0.7%, до най-ниско ниво до юни 2012. Японският индекс Nikkei, който е извън този индекс поднови спада си., приключвайки седмицата с понижение от 3.1 процента.

Акциите в Китай възстановиха спада след кратка почивка в четвъртък и под влияние на данни, които показаха нови намаляване на кредитирането в юани през декември.

Повлияха и съобщения в китайски държавни медии за това, че някои китайски банки вече няма да приемат акции като обезпечение. Това би намалило ликвидността, достатъчно, за да изнерви още инвеститорите.

По-рано през седмицата добри данни за търговията и покупки от големи местни инвеститори (т. нар. „Национален отбор”) осигуриха известна подкрепа. На седмична база Shanghai Composite губи 8.8 процента.

В САЩ, тласкан и от лоши данни за търговията на дребно, Dow Jones Industrial Average падна с390.97 точки или 2.4%, за да слезе под 16 000 пункта, за първи път от август. Най-старият индекс се понижава с повече от 10% спрямо върха през ноември, навлизайки в зоната на корекция.

WSJ показа плашеща графика, на който се вижда, че сегашната корекция е по-широка от тази през 2008.

Водещите индекси в Европа се понижиха, като Stoxx Europe 600 пада с 2.82% в петък.

Фючърсите с доставка през февруари на американския лек суров петрол се се сринаха с 5%, достигайки 29,63 долара за барел (най-ниско ниво от декември 2003 година).

Брент с доставка март падна до 28.81 долара . На седмична база понижението на Брент е с 9.4%, а на американския лек суров петрол – с 8.5%. За това допринася и перспективата за допълнително предлагане на нефт от Иран, като се очаква по-ранно вдигане на санкциите.

Краткото повишение на петрола преди това дължеше на покриване на къси позиции след 20% спад от началото на годината. Но то не издържа дълго. Спадът на петрола добави напрежение на финансовите пазари, които се тревожат за здравето на световната икономика.

WSJ посочва, че много производители в света биха се радвали на цени от 30 долара за барел, каквито постигат само леките сортове като WTI и Брент. Но само 40% от петрола в света е лек. Междувременно Western Canadian Select, бенчмарк за тежкия петрол в Алберта, се търгуваше на $14 в четвъртък. Цената на канадския петрол страда от по-високи разходи за преработка и транспортни разноски.

Много сортове се търгуват по-евтино от Брент поради по-ниско качество и във времена на спад тази отстъпка натежава. Цената на кошницата на 13 страни от ОПЕК в сряда падна до $25.69 за барел.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *