Бойко Борисов

„Нека да го наречем политическа воля. Те са законосъобразно проведени и съответно законосъобразно спрени“, така премиерът Бойко Борисов обоснова спирането на обществени поръчки, което беляза отиващата си седмица. В изказването си пред журналисти в Брюксел, министър-председателят, видимо притеснен и уморен, употребява поне шест пъти думата воля. Въпреки упоритото отричане, че не са прави някои „гадове“, които смятат, че той действа под външен натиск, изявленията му и предприетите действия не разсейват напълно съмненията.

За една седмица държавата и общините спряха обществени поръчки на стойност близо 2 млрд. лева. Критерият, по който се избира кои поръчки да бъдат спрени, остава неясен.

В списъка на спрените досега търгове са процедури на различен етап – такива с вече избран изпълнител, при които няма подписани договори, защото се обжалват, до такива, за които още не са подадени оферти.
Мотивите за спирането също са разнообразни и като че ли най-добре са обобщени в решението на Община Варна – „в унисон с решението на правителството за преустановяване на обществени поръчки по целесъобразност – с голяма парична стойност и обществен интерес“. Решението да се спрат поръчките в морските общини бе обявено от финансовия министър Владислав Горанов след заседание на правителството, което само по себе си също е показателно.

В опит да открием общия знаменател съставихме таблица.
поръчки

По целесъобразност

Една голяма част от поръчките са спрени заради висока цена или неосигурено финансиране. Това са неща, които е трябвало да бъдат предвидени преди да се стигне до обявлението за обществена поръчка. Следователно, няма как с едно движение да се изчистят съмненията, че някой не си е свършил работата.

Другото общо кратно са фирми, свързани с Пеевски, както и „Джи Пи Груп“, на която се приписват връзки с Валентин Златев или други обичайни заподозрени, които се свързват с ДПС. Трудно е да се каже дали на прицел са всички открити процедури, в които има шанс да спечелят определени фирми, или фирмите на Пеевски и ДПС традиционно печелят големите поръчки, затова каквато и поръчка да се спре, тя ще включи познати участници.

Но спирането на поръчката за горски пътища определено направи впечатление.
Преди да се обяви решението на правителството, почти никой не беше чувал за нея. Нямаше нито една публикация, която да я свързва с Водстрой 98, а и договорът там не е подписан. Изглежда сякаш някой в правителството е знаел предварително какво ще се случи. Или пък се действа по спуснат списък.

Прави впечатление и поръчката за Зимния дворец. Тя предизвикваше скандали още по време на служебното правителство, когато се предвиждаше този ремонт да струва 50 млн. лева, но сега цената бе намалена. Поръчката още не е спряна, а от дружеството-възложител – Академика 2011 ни увериха, че парите за нея са осигурени. До сутринта в петък те не бяха получили още нареждане за спиране. Няма информация (поне не официална) за това кой ще подаде оферти в понеделник. Но заедно с тази поръчка „Академика“ е обявило и поръчка за зала „Фестивална“ на стойност 2.8 млн. лева, която не е под въпрос. Това може би означава, че има някакъв праг – примерно 10 млн. лева.

Липсата на ясен критерий за прекратяване на обществени поръчки е по-голям проблем, отколкото може би изглежда на феновете на управляващата коалиция. Първо, офанзивата на кабинета засилва правната несигурност и непредвидимост. Това със сигурност ще накара сериозните участници в търгове да калкулират риска от разваляне на процедурата следващия път, когато кандидатстват. Второ, липсата на критерий остава впечатлението за субективност. Не е достатъчно да харесваме или да не харесваме обичайните фирми, които печелят обществени поръчки, за да подкрепим пускането и спирането на процедурите. Белег за добре работеща държавна машина са ясните правила и процедури. Не е сериозно да се спират поръчки поради „политическа воля“ или „по целесъобразност“, още по-несериозно е да се обявяват поръчки на стойност по-висока от наличните пари в съответния фонд, както са направили в Южното централно предприятия или община Варна.

И на трето място, както посочиха редица наблюдатели, тези хаотични действия засилват впечатлението, че държавата е на ръчно управление – от премиера или този, който може да упражнява натиск върху него.