Доналд Тръмп
Доналд Тръмп

Първият провал на Тръмп

от автор

0 коментара Свят

Президентът на САЩ Доналд Тръмп претърпя първо голямо поражение още преди да е изкарал 100 дни на поста. Той бе блъфиран от своите съратници от Републиканската партия при опита си да прокара отмяната на здравната реформа, по-известна като Obamacare.

В петък Камарата на представителите, в която неговата партия има мнозинство, не  успя да събере 216 гласа, след като умерените републиканци и консервативното движение Freedom Caucus не поддадоха на лобирането от страна на Белия дом и не подкрепиха ключовото предизборно обещание на Тръмп. Председателят Пол Райън бе принуден да оттегли проекта. Ние научихме много за лоялността, коментира президентът, като призна, че здравната реформа се е оказала трудна.

Така гордостта на Барак Обама – приетият през 2010 г. Закон за достъпно здравеопазване, остава в сила, въпреки дългогодишните опити за отмяна.

Бламирането хвърля съмнение над други ключови части от програмата на Тръмп, включително намаляване на данъците и увеличаване на инфраструктурните разходи, както и изобщо в капацитета на Републиканската партия да управлява ефективно.

Нито президентът, нито Пол Райън, ръководителят на Камарата на представителите дават знак, че ще се опитат скоро отново да прокарат отмяната на здравната реформа. Пренасочваме се към данъчната реформа, заяви Тръмп, макар да обеща нов „наистина велик законопроект” за отмяна на Obamacare. Бившият президент бе особено горд с тази програма, която даде достъп на 20 млн. американци до здравеопазване.

Според Politico зад провала стои тайно споразумение от 7 март между 28 души от Freedom Caucus, които са се съгласили никой да не заявява твърд ангажимент в подкрепа на законопроекта (предварителното броене на гласове е част от американската практика за прокарване на закони – б.р.) преди да се консултира с останалите. Freedom Caucus възникна през 2015 г. и се смята за идейно близко до Чаеното парти.

В началото републиканците предложиха  да се отменят глобите за отказ от покупка на медицински застраховки, тоест застраховането да стане доброволно. Предлагаше се постепенно замразяване на финансирането за програмата Medicaid за медицински помощи на бедните, от която се ползват около 20% от населението.  По начин – смятаха републиканците, застрахователните компании ще бъдат принудени да разработят по-евтини продукти, а бедните няма да останат съвсем без здравна помощ. Като цяло идеята на техния план бе да се ограничи намесата на държавата в решенията на гражданите за избор на начин за заплащане на медицински услуги.

Имаше съгласие да се запазят две от нормите в здравния пакет на Обама – застраховането на деца и младежи до 26 години чрез застрахователните планове на родителите им и забраната да се отказва застраховане на болни.

Според WSJ поуката от този провал е, че не е възможно да се направи широка реформа, като се разчита само на тясна партийна подкрепа. Реакцията не закъсня. Шефът на канцеларията на президента Рейнс Прибус коментира, че той е готов да работи с демократите по поправките. Този президент няма да бъде партиен президент, коментира служителят на Белия дом.

Пред Тръмп сега има два пътя – да търси широка коалиция с демократите по нова здравна реформа или да се опитва да решава специфични проблеми на здравеопазването един по един.

Но много експерти предупреждават, че да се правят промени една по една не е възможно, тъй като елементите на здравната система за свързани помежду си. Наред с това такъв подход ще изглежда като отстъпление от предизборните обещания.

Опитът да се търси разширяване на подкрепата сред демократите също изглежда обречен – както поради това, че те не харесват Тръмп, така и заради самоувереното му решение да започне мандата си, атакувайки знакова за демократите реформа.

Така Тръмп, който стана президентът напук на резервите на лидерите на републиканците, още в първите два месеца на поста се сблъска с трудности по изграждане на ефективно управление.

Провалът поставя на изпитание и позицията на Пол Райън, което е още една предпоставка за сложно прокарване на обещанията на Тръмп.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *