Интернет

Преди една година, на 27 юли  2012 акциите на компанията за платен абонамент за филми и тв програми Netflix струваха $58.92. В петък те затвориха на $246.31, което означава ръст с 318%. Макар че стойността не е рекордна (компанията доближи 300 долара през май 2011 г.), този ръст поставя Netflix начело в списъка на интернет компаниите, чиито цени цени скочиха през последната година.

Анализаторите отбелязват, че макар броят на абонатите на Netflix, обявен миналата седмица, да е под очакванията, хитови сериали като политическата драма House of Cards са допринесли за високата оценка. Съотношението цена – печалба при тази акция надхвърля 300.

В списъка, публикуван в Mashable по данни на Statista, е още ветеранът Yahoo, чиито акции с цена 28 долара, въпреки скока, остават далеч под върха от януари 2000 г. (125 долара тогава – огромен скок, но не колкото сегашното повишение на Netflix).

Неизвестните за широката (европейска) публика компании са японският онлайн търговец Rakuten (40% ръст на печалбата за първото тримесечие на годишна база) и китайският интерент портал Tencent Holdings (37% ръст на печалбата също през първото тримесечие). Сравнително неизвестна е и щатската компания за облачни услуги Akamai, която също може да се похвали с ръст на печалбата през второто тримесечие от 40%.